Как технологиите промениха строителството

2
280
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ако навремето са използвали ръцете си, за да мерят разстояния и ъгли на строителна площадка, днес на помощ идва лазерът

Знаете ли, че в древен Египет строителите са употребявали каменен метър, когато искат да измерят даден ъгъл или разстояние? Тогава мярката се е наричала кубит и е представлявала линията между лакътя и средния пръст на владетеля.

От тогава до днес времената значително са се променили, а технологиите са оказали влияние и върху методите за построяване на сгради. Ние вероятно има какво още да научим относно издигането на пирамидите, защото нивелирът не е бил открит, а те самите са съвършени във всеки един детайл, но е факт, че в съвремието се радваме на редица придобивки, които ни създават пълен комфорт при строителството.

Уредите за измерване през годините

По-висока точност на измерванията се постига едва през 18-ти век, до колкото знаем, защото инструментите стават достъпни, а и прецизността става все по-значима. За да се установи правият ъгъл, на помощ идва отвесът. Неговата роля си остава неизменна и до наши дни, а този уред може да се определи като един от най-елементарните, създавани някога.

Широка популярност придобива спиртният нивелир. Спиртът се оказва по-полезен от водата като пълнител, защото въздушният мехур се движи по-лесно в тази течност.

Модерните компании сега ни предлагат богато разнообразие от нивелири, някои от които притежават и оптичен мерник. Приложението на подобен вид уреди е всеобхватно, а и имат огромни предимства, сред които дори статив, за да се улесни максимално работата при неравни повърхности. Най-ценното е, че не е нужно да инвестирате в скъпи технологични творения, а може просто да потърсите уреди за измерване под наем.

Гореописаното се отнася и до лазерния нивелир, който има способността да се самозалепва, което допълнително опростява употребата му. Освен това притежава и дистанционно управление. Той е особено предпочитан, когато се налага нивелирането при изкопни дейности и фасади, а и при необходимост от прокарване на кабелни канали и трасета.

Компактната рулетка е може би най-често използваният уред от майсторите, независимо дали са професионални или се вихрят у дома. Класическият модел е патентован през 19-ти век, но става по-търсен около век по-късно, след като най-сетне измества метъра, изработен от дървесина.

В настоящето ни може да се обърнем за съдействие и към металотърсачите, които ни ориентират към правилните участъци за пробиване и избягването на неприятни последици от прекъсване на проводник.

Развитието на електрониката предизвиква истинска индустриална революция в стандартните инструменти, които се превръщат в мултифункционални средства за строителство и ремонти.

Редактор: Александър Коларов

Expert.bg