Адвокат Лазар Белев

13
428
Добави коментар
zkdoverie

Споделеното упражняване на родителски права, добило гражданственост като споделено родителство е сравнително нова практика по уреждане на отношенията относно родените от брака или фактическото съпружеско съжителство деца. Като всяка възможност обаче и споделеното родителство си има своите плюсове и минуси, както и  своите поддръжници /сред които съм и аз/, а и своите противници.

КАКВИ СЕ ПРЕДИМСТВАТА НА СПОДЕЛЕНОТО РОДИТЕЛСТВО?

На първо място това е процедура, която изисква съгласието и на двамата родители, тоест последиците, които те договарят са предварително обмислени и страните са съгласни с тях, или с други думи майката и бащата сами са решили, без външен арбитраж как ще се развиват тези им отношения занапред. Това е и най-разумния и цивилизован подход, особено когато се обсъжда бъдещето на едно дете. На второ място не се създава напрежение между вече бившите съпрузи или партньори по отношение контактите на другия родител с детето, което е масово срещано при стандартната схема родителски права – режим на отношения. Третото неоспоримо предимство е, че детето има пълноценен контакт и с двамата си родители и практически не чувства липсата на никой от тях, което е от изключителна полза за неговото бъдещо развитие. На пръв поглед това е идеалното решение за много родители и деца, но при повече практика и по-внимателно вникване в проблематиката се вижда, че това не е точно така.

СПОДЕЛЕНОТО РОДИТЕЛСТВО НЕ Е УНИВЕРСАЛНО РЕШЕНИЕ!

Споделеното родителство не е препоръчително в никакъв случай при остър конфликт между родителите, домашно насилие, раздяла на родителите,