Може ли шопската салата да лекува?

1
204
Добави коментар
teokostov
teokostov

Каква е „магическата формула“ на шопската салата? Елементарна. И се крие в наглед съвсем обикновените й съставки – домата, краставицата и лука. Истината обаче е, че биозеленчуците са истинско лекарство.

Кръгличко, червеничко, пълно с желязо
Червена „бомба“ от витамини и минерали – това е доматът. Един дневно стига, за да си набавите необходимите запаси от витамините А и С. Но това не е всичко – доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, 2 пъти повече от яйцата и 3 пъти повече от рибата. Важно е да знаете обаче, че най-полезни са пресните и зрели домати. Те съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените. За да се заредите с него обаче, трябва да хапвате доматите непосредствено след като ги нарежете. Причината – витамин С е крайно неустойчив и бързо се руши в присъствие на светлина и въздух, а също и при допир с метал. Затова салатите трябва да се режат с неръждаем нож. Гимелците пък препоръчват за своите биодомати: не ги съхранявайте в хладилник! Оставете ги на стайна температура, за да не губят нито едно от качествата си.

Какви са другите лечебни свойства на доматите? Каротинът в тях е почти колкото в морковите. Калиевите соли вътре пък помагат на сърцето и са безценни при анемия. В доматите има още пурини, затова се препоръчват при артрит и атеросклероза. Помагат още при песъчинки в бъбреците, полезни са за стомаха и влияят добре на диабетиците.

Зелено за бъбреци и против бръчки
Какво има в краставицата? Само вода? Предимно, но и чудесен коктейл от целулоза, витамин С, В1, В2, РР и провитамин А. Краставици са богати на калций, калий, магнезий и фосфор. Факт – обикновеният таратор е по-хранителен от купичка месен бульон, обясняват диетолозите. Краставиците помагат при топенето на мазнините. Гастроентеролозите пък препоръчват зеленчука при гастрит и хроничен запек. Кардиолозите го „предписват“ при анемия, защото спомага за образуването на червени кръвни телца. Поради тази причина свежата краставица е идеална закуска след тежка тренировка във фитнеса.

Краставицата върши чудеса и за кожата. Резенче от нея тушира болката и възпалението при ухапване от комари или измръзване. Освен това е най-добрият лек за торбички под очите. Маските с нея помагат още при заличаването на петна по кожата и лунички.

Убиецът на бактериите
Фитонцидите – те са най-силното „оръжие“ на лука. Безпощадни са към най-опасните бацили – стафилококите, стрептококите, холерните, парахолерните и дизентерийните бактерии. При грип и инфекции лукът е сред задължителните лекарства, напомнят диетолозите. Природният илач обаче има и други полезни хапчета – сваля холестерола и помага при атеросклероза. Стимулира и стомаха – възбужда апетита, засилва отделянето на храносмилателни сокове и помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Именно поради тази причина задължително влиза в рецептите и на пресните салати, и на най-вкусните ястия.