Нов фреон: какво следва след R32?

2
287
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Honeywell обяви нов незапалим хладилен агент, наречен Solstice N41 за стационарни климатични системи, който според него би могъл да замени R410A и би могъл да бъде и конкурент на R32.

 

Стъпкването на HFC доведе до търсенето на алтернативи на охладителни газове с повишено глобално затопляне (GWP) като R410A. Понастоящем много производители на климатично оборудване са преминали към фреон R32 на GWP. Обаче, рейтингът на R32 на A2L (леко запалим) означава, че не е напълно ясен заместител, защото не е подходящ за големи системи. В битовата климатизация е напълно безопасен и занапред ще се залага именно на него. Тенденцията ясно се забелязва през новия сезон, през който големите бранове заложиха изцяло на серии с R32.

 

Solstice N41, известен също като R466A, се смята, че има GWP сравним с R32, но с допълнителното предимство, че е незапалим. Въпреки че все още е в процес на сертифициране на ASHRAE, на Solstice е дадено предварително обозначение на A1 (незапалимо, нетоксично). Това е голяма иновация в света на климатичната техника. 

 

„Иновациите идват след години на научноизследователска и развойна дейност от учени на Honeywell, които се стремят да се справят с едно от най-тревожните предизвикателства пред регулирането и безопасността, пред които е изправена индустрията за ОВК“, твърди компанията. „Всички други алтернативи, предложени до момента, са запалими и изискват тромави промени в стандартите за безопасност и строителните норми“.

 

Honeywell не успя да призове Solstice N41 за „подмяна“ на R410A, но твърди, че превключването „ще изисква минимални промени в оборудването и никакво допълнително обучение за техниците на монтаж и ремонт. Предварителните данни показват, че хладилният агент може да позволи на ПОО лесно да се преобразуват от R410A. „

 

„Това, което създадохме и разработихме в Solstice N41, не е нищо друго освен пробив“, казва Санджеев Растожи, вицепрезидент и главен мениджър на флуоровите продукти на Honeywell. „Това е невероятно обещаващ продукт, който е готов да реши ключов проблем и да стане следващият световен стандарт за хладилни агенти“.

 

Solstice N41 се очаква да бъде на пазара през следващата година. Нямаме търпение да научим повече за него.