По-добре без море, ако сте бременна

1
172
Добави коментар
teokostov
teokostov

Слънчевите бани са много полезни и са най-активният фактор на закаляването, особено с естественото доставяне на витамин D3 като необходим за обмяната на фосфора и калция, които участват в изграждането на костната система на плода. Но могат да станат опасни, ако необходимостта от тях не е добре преценена и ако не са дозирани правилно. Те са забранени за жени, които са имали спонтанни аборти, преждевременни раждания, както и при редица заболявания, които съпътстват бременността: високо кръвно налягане, различни болести на черния дроб, бъбреци, сърце и др. Морските бани крият риск и от инфекции на родовите пътища.

Можете да си направите въздушни бани. Времетраенето на една процедура започва с 5 мин, като постепенно се увеличава на 15 мин, но не повече от 20 мин.  През лятото те се правят на открито, и защитено от вятър място, при температура на въздуха не по-ниска от 22 градуса.

Водните обтривания са най-лесно изпълнимите (и твърде често напълно достатъчни) водни процедури.  Техниката им е проста: след обикновеното измиване на ръцете и лицето, следва обртиване на гърдите и гърба  до кръста с хавлиена кесия, натопена във вода с температура 35-36 С.  Температурата в стаята не трябва да е по-ниска от 20 С. Всяко обтриване трае 5 минути, след което тялото се подсушава със суха хавлиена кърпа.

Движението на чист въздух е една прекрасна възможност за лятото. Те трябва да се правят бавно, без умора, с дълбоки вдишвания през носа. През лятото идеалното време за разходка е от 9 до 11 ч. Тогава температурите са най-приятни, а въздухът – най-богат на ултравиолетови лъчи. Разходките ще ви помогнат и при различни смущения, които се появяват по време на бременност: главоболие, безсъние, световъртеж, леко сърцебиене и др.

Физкултурните упражнения трябва да се правят внимателно, а ако сте свикнали с тях те укрепват коремната стена и тазовото дъно и подпомагат диафрагмата да функционира правилно и с това осигуряват пълноценно дишане и повече кислород за майката и плода. За тежестта на упражненията трябва задължително да се консултирате с АГ-специалист, за да ги съобразите със срока на бременноста. Най-добре е те да се правят сутрин след ставане от леглого, на отворен прозорец. Всяко упражнение започва и завършва с дихателна гимнастика.

Пътуванията по време на бременност трябва да се ограничат (въпреки примери за успешно износване на плода при по-интензивен начин на живот). Ето и няколко най-общи съвети: Ако бременната жена е с ниско или с високо кръвно, и със склонност към нарушение на химодинамиката, с опасност от вазомоторен колапс, пътуването със самолет е противопоказано.  При пътуване с влак или кола седящото положение е за предпочитане пред лежащото, тъй кат вибрациите, друсането в седящо състояние е по-слабо поради това, че тялото запазва известен мускулен тонус.  В легноло положение поради пълното отпускане на мускулите пътят се усеща по-силно и затова е по-опасно. След края на пътуването, дори и да се усещате добре, си направете няколко часа почивка на легло.