И доверието си има своите характеристики | Анелия Стоилова

4
441
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Какво е доверието? Знание, убеждение или просто усещане за честност и искреност. За да се породи доверие обикновено, са необходими няколко определени характеристики:

1. Предвидимост, т.е. уверени сме до някаква степен, че човекът на който сме гласували доверие, ще има очакваното поведение или намерение. Ако тя не съществува, то говорим за надежда, но не и за доверие. Това е като да носите нещо ценно със себе си през нощта, по улици с доказана престъпност. Е, може само да се надявате да не ви ограбят.

2. Непредвидимост, т.е. гласувате доверие без да сте сигурни какви ще са последиците за вас, но очакванията ви се оправдават. Ако това е основният критерий за изграждане на доверие, то все пак е препоръчително първоначално да залагате на по-малки очаквания, за да не се окажете в позиция на разочаровани и с огромни отрицателни последствия за вас. Гаранция няма, но да дадете заем на познат за определен срок, който обича хазарта, си е доста непредвидима ситуация.

3. Вариантите, т.е. да имате избор дали в определената ситуация да се доверите сляпо или да направите нещо друго. Така, че ако сте на кръстопът и нещата зависят от поведението на другия, вие имате пълното основание да предвидите поведението му. И да се държите по начин, който да увеличи или ограничи степента на въздействието от действията или намеренията.

Обикновено когато се оказва доверие, съвсем съзнателно се увеличава уязвимостта на единия спрямо другия. За да може това да се избегне е нужно да се гледа на човека срещу нас хем като компетентен, хем като добронамерен. А това се постига със задаване на въпроси, търсещи отговорите, които ни интересуват. С проявяване на интерес, с показване на добронамереност от наша страна. Доверие не се гради насила и понякога съществуват причини, поради които не ни се доверяват. Причини, които дори нямат отношение към нас, а с минал опит и отношения. Полезно ще ви е да ги откриете, за да градите доверието, което заслужавате.