Международният ден на мързела

1
224
Добави коментар
wenip
wenip

Може да ви е странно, но има и такъв ден, в който се отбелязва правото на мързел. Американците го празнуват на 10 август – защо точно на тази дата, не успяхме да установим. Но пък за световен ден на мързела се счита 20 август, когато за първи път е бил празнуван през 1985 г. в колумбийския град Итагуи. Идеята не е просто да се измисли празник и още един ден за почивка. Смисълът му е борбата със стреса и хроничната умора – два от основните бичове на модерното човечество. Това е напълно оправдано за такъв град като Итагуи – промишлената столица на Колумбия. „Имаме право и на почивка, не само да работим“, е била мотивацията на организаторите.

В международния ден на мързела почиващите се делят на два типа – тези, които „мързелуват активно“, тоест ходят в парковете и градините да се изтегнат под някоя сянка, и най-мързеливите, които си почиват у дома. Това е особено важно за тези, които често работят по 12-16 часа в денонощие.

Как да празнуваме (ако имаме възможност) • Не правете нищо, мързелувайте, губете време само за това, които ви доставя удоволствие. • Отложете домашните дела за утре. • Не гответе. Просто си поръчайте храна от някое малко заведение. • Идете на спа или в модно студио (ако не ви домързи, разбира се). • Излежавайте се колкото може повече. • Не отговаряйте на електронната поща или на телефона. • Гледайте старата американска комедия Lazy Day.

Учете се от животните Списъка на най-ленивите животни в света започва, естествено, с ленивеца. Това е най-бавното животно на планетата, което спи минимум по 15 часа в денонощие. И още един показател – в козината на ленивеца живеят множество насекоми, които го мързи да изчисти оттам. Лъвът също е от световните мързеливци – понякога той прекарва в дрямка близо 20 часа. Защо, мислите, толкова продължително се снимат документалните филми за техния лов? Та лъвовете почти не ходят на лов, те просто защитават своята територия, докато лежат на сянка. Мечето коала също не отстъпва по мързел – то може да остане неподвижно повече от 18 часа. Спи на дървото, където расте и храната му. И така минава животът – в хранене, сън и още нещо. Непостижимо за нас, но пък какво удоволствие! 😉

Дори да сте ужасно заети и да нямате време за себе си точно на този ден, изберете друг, в който да се потопите в щастливото нищо-не-правене. Това е полезно за здравето и доброто самочувствие.