Maserati ще отскочи от удара в Китай, съобщи новият шеф на FCA

3
177
Добави коментар
roadhelp.bg
roadhelp.bg

Maserati ще отскочи от удара в Китай, съобщи новият шеф на FCA

MILAN – Майк Манли, който миналия месец бе наследник на покойния Sergio Marchionne за главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles, заяви, че компанията ще възстанови ръста на продажбите и рентабилността на марката Maserati след разочароващо второ тримесечие.

„Имам доверие в екипа на Maserati, за да компенсира каквито са недостигът, който са имали днес в продажбите“, каза Манли.

Доставките на Maserati през второто тримесечие намаляха с 41% в сравнение със същия период на 2017 г., главно поради 69-процентното покачване на количествата в Китай. Доставките също се понижиха и в други райони, като доставките за Северна Америка намаляха с 22%, а доставките за Европа, Близкия изток и Африка спаднаха с 23%.

Китай е основната причина за спада, каза висш мениджър на FCA.

Въпреки че признава, че доставките на Maserati са паднали в други райони през второто тримесечие, като например САЩ, „70% от проблема е фокусиран върху Китай“, каза Манли пред анализатори по време на конферентен разговор за обсъждане на финансовите резултати на FCA за второто тримесечие на 25 юли ,

През май Китай обяви, че ще намали тарифите за внос на чуждестранни автомобили и части за автомобили до 15% от 25% към 1 юли.

„Много дилъри на автомобили отложиха поръчките си за внос и решиха да не внасят до 1 юли“, каза за Ройтерс Уан Цун, директор на комисията за внос на асоциацията на автомобилните дилъри на Китай. Общият внос на китайски автомобили спадна с 87% през юни от година по-рано на 15 000 автомобила, според CADA.

През първото полугодие Maserati изпрати 17 200 коли, което е с 31% по-малко от 25 100 през първата половина на 2017 г.

Нулева печалба

По-ниските пратки почти изпариха печалбите на Maserati през второто тримесечие. Печалбата преди лихви и данъци падна до 2 милиона евро от 152 милиона евро за същия период на 2017 година.

В края на юли FCA намали прогнозата за 2018 EBIT за групата с 1 милиард евро. Проблемите на Maserati представляват около една трета от това намаление, каза главният финансов директор на FCA Ричард Палмър.

Палмър каза пред анализаторите, че „една от причините, поради които сме коригирали ръководството, е, че честно казано, инвентарната позиция на Maserati е твърде висока. Начинът, по който решавате, е, че трябва да изпълним по-добре в търговската мрежа и затова мисля, че това е ключът към втората половина на годината. “

FCA започна да реорганизира производството на Maserati с продажби за намаляване на запасите. Според най-големия съюз на металните работници в Италия, FIOM, затварянето през август в завода Mirafiori в Торино, където се произвежда големият SUV на Levante, е удължен до три седмици от двете седмици, обявени от компанията през май. Два дни за спиране бяха добавени както преди, така и след лятото.

Продажбите на Maserati се увеличават през последните години, когато продуктовата гама се разраства. Марката продаде 50 000 автомобила през 2017 г., увеличавайки се от 12 000 през 2013 г., подсилен от продажбите на големия седан Ghibli, добавен през 2013 г., и SUV-то Levante, пуснато през 2016 г. В представянето на петгодишния си план на FCA на 1 юни, ръководителят на марката Maserati Tim Kuniskis продажбите ще бъдат стабилни на 50 000 през 2018 г., в сравнение с първоначалната цел от 75 000 за плана 2014-18 г.

Целта на FCA е да удвои годишните продажби на Maserati до 100 000 до 2022 г. и да увеличи оперативния марж до 15%. Проблемите на Мазерати в Китай допринесоха за рязък спад на маржовете до 0.4% през второто тримесечие от 14.2% през същото тримесечие на предходната година. През първото тримесечие маржът му е бил 11,4%.

В един труден пазар, където ценовата конкуренция се е преместила в сегменти от премии, се очаква увеличение на продажбите от въвеждането на нови модели. Планът 2018-22 за Maserati, представен на 1 юни, предвижда добавянето на средно SUV и пускането на купе и Cabri Alfieri за заместване на настоящите GranTurismo и GranCabrio. Цялата гама от автомобили ще бъде електрифицирана, с батерии или с хибридни версии.

БЛОГ – ПЪТНА ПОМОЩ Репатрак RoadHelp.bg

Тел.: +359 878 424 097
ИМЕЙЛ: [email protected]

пътна помощ софия, пътна помощ софия репатрак софия денонощна пътна помощ превоз на МПС, репатрак софия
Пътна помощ, Репатрак, София – RoadHelp.bg