Как да украсим зала за провеждане на фирмено парти?

3
258
Добави коментар
Iva82
Iva82

Залата може да се украсява с балони. Те придават особена атмосфера на всеки празничен случай, създават подходящо настроение. Композициите от балони са достатъчно обемни, като в същото време са леки и ви позволяват да ги разположите в кратки срокове в залата. Те улавят вниманието и подчертават отделни елементи на интериора (пейзаж).

Перфектно се съчетават с декоративни гирлянди, цветя и други елементи на декора. От балоните може да се изгради: арка и гирлянди, букети и сърца, букви и цифри, различни фигури и пана с логото на компанията. Много ефективно е пускането на балоните да излетят в определен момент.

Светлинното осигуряване зависи от сценария и вашите финансови възможности. Повечето фирми, специализирани в провеждане на корпоративни празници, предлагат различни видове светлинна апаратура, шкафове за осветление на помещения, светлинни тунели, космическа светлина, както и осветление за бавни танци, караоке (монитор/телевизор, каталози с песни, микрофони и др.

КАК СЕ УКРАСЯВА ПОМЕЩЕНИЕ С ЦВЕТЯ?
Кое официалното събитие може без украса с цветя? Няма такова без значение дали планираме парти в огромна банкетна зала или малко фирмено парти.

Въпреки че при украсата на различните корпоративни събития има известни разлики, то самата идея за украса с цветя трябва да е съобразно концепцията за дизайн на помещението, в което ще се състои събитието. Не са достатъчни само уменията за оформяне на материалите и букетите с цветя. Нека започнем с най-традиционните декорации с цветя.

Декорацията на масата с цветя е изкуство. Без значение колко добре ще бъде сервирана масата, празнична завършеност и придават само цветята. Те подчертават красотата на съдове, нейния специфичен вкус. При подреждане на масата, трябва да се предвиди място за цветята, които заедно с приборите украсяват масата. Обикновено се поставят в центъра или на ръба на място на което не е предвидено да има човек.

Ако броят на гостите надвишава 50 души, цветята трябва да се поставят за групи от 10-12 човека или на границата между две групи. Може да се поставят заедно едни и същи цветя от един цвят, може да бъдат и букети от цветя в различни цветове.

Не се препоръчва на масата да се поставят големи и тежки цветя, например, далии, хризантеми, гладиоли. За украса на празничната маса трябва да изберете най-ниските вази, които могат да бъдат с различна форма и от различни материали. Големи и високи вази са по-подходящи за коктейли.

Цветята трябва да се постави във ваза, подходящи по цвят и форма. Цветовете трябва да подхождат към цвета на съдовете, покривките за маса и салфетките. Трябва да се помни и това, че цветята не трябва да засенчват седналите гости.

В една ваза се поставят не повече от 9 цветя, като височината им не трябва да надвишава нивото на очите. За местата за хранене има специални изисквания при украсяване с цветя. Например – в тях не трябва да се включват цветя с много силен аромат, тъй като може това да пречи на някой от гостите.

Растенията трябва да бъдат безупречно чисти, на масата трябва да се допускат падащи листа и цветен прашец. Например Лилията и Макът никак не са уместни защото сменят своя прашец. Ако сте решили да организирате вечерна маса в уютна обстановка, тогава на нея може да сложите висока, тясна, стъклена, прозрачна ваза в която има композиция от рози, поставена в средата на масата, а около нея подредете малки бутониери от рози.

Може да комбинирате декорация от цветя, плодове, листа от дива лоза и да допълните обстановката с празнични свещи.

Поставянето на цветя на банкетните маси става по следния начин:
• последователно, т.е. масата е с едни и същи ниски плоски вази от един вид цветя, подредени в редица в центъра на масата;
• строго симетрично подреждане – букети с хоризонтални, изпънати от двете страни линии, което изглежда много празнично и елегантно.
• свободно, когато всеки отделен букет има своето решение, но всички те са съставени от един вид цветя и поставени във ваза;
• ритмично, с поставяне на вази с букети с различна големина в определен ритъм. За този вид подреждане вазите трябва да бъдат от един материал и един и същ цвят.

При употреба на горски растения е добре да се поставят в найлонови торбички предварително добре напоени или в композиция от специални тави с мъх или камъчета. За такова декориране на масата е нужно много място. Основно правило е винаги да се взима предвид поводът, по който ще се проведе събитието, той ще определи цветът на покривките, формата и цветът на сервиза.

Към светлата покривка са подходящи червени, жълти и лилави цветя, а към тъмната – светли . Решенията могат да бъдат най-различни, но винаги трябва да се има предвид поднасянето на масата. В зависимост от това, как ще можете да се сяда на масата, от едната или двете страни ще се определи разположение на цветята така че да не пречи на сервирането.

При избора на цветя, е желателно да се вземе предвид не само времето на годината, но и цвета на стените, покривката, прозорците, мебелите, поставянето на осветителни тела в помещенията и т.н. Декорацията задължително трябва да се комбинира с цветовата гама на интериора. За нуждите на планирането е добре да направите предварителна схема на разположението на цветята и от там да определите техния брой, освен това времето им на поставяне във вода не трябва да е повече 2-8 часа.

При разполагане на групи от хора около 10 души се препоръчва кръгла или овална маса, а на 20 души – удължена; ако гостите са повече от 20, масите се подреждат във формата на буквите “П” или “Т”. В последните два случая на гостите се препоръчва да стоят от външната страна на масите. По масите се поставят цветя с различни форми и по различен начин.

На кръгла маса се поставя букет – не по-висок от 20 см (ако той ще бъде в центъра), за да не пречи на разговорите. При удължена маса добре стои една композиция в средата или две по-малки по краищата. На масите, наредени като буквата “П” или “Т”, цветята се подреждат по централната линия или в краищата. Избраните вази трябва да са само стъклени или само порцеланови.

Ако сте решили да украсите масата с композиция с много компоненти, тогава в центъра на масата се поставят по-скъпите цветя, а в страни малки букети или отделни цветя с листа. Впечатляващо асиметрично разпределение на цветовете е червени с жълти карамфили или рози. За декориране на масата са подходящи всички цветя и растения: оранжерийни, градински, диви, или саксийни цветя. За особено специални случаи от оранжерийните цветове са популярни червени рози, хризантеми, орхидеи.

През есенната може да се използват клонки, ягодоплодни храсти, градински билки, а на нова година – клонки от иглолистна дървесина. През зимата можете да използвате сухи цветя и отрязани растения, както и саксийни цветя. Например, за празничната вечеря идеална композиция е във формата на кълбо.

Ако украсяваме маса за преговори, растенията трябва да излизат от една точка. Дължината на стъблото е почти една и съща, поради което се оформя като топка. За да се постигне усещане за лекота и пищност на състава, формата на топката може да се наруши, като добавите твърди стръкчета. Цветовата гама се подбира така, че отдолу да са по-тъмните цветя, а в горната част – по-светлите. С помощта на цветни ленти може да създадете причудливи линии. Ако събитието на вън вместо вази може да се използват дънери на дървета и други подобни.