Най-честите психични проблеми на българина

2
207
Добави коментар
epis
epis

272 прегледа

Гласували: 4, рейтинг: 5

На гости за интервю при нас е Др.Тенчев, един от водещите психотерапевти в България, основател на „InSighting – център за психотерaпия и личностно развитие”.

Разкажете ни накратко историята на InSighting център.

InSighting център беше основан като кабинет по хипноза и хипнотерапия през 2004 г., който бързо доби популярност още преди края на годината на създаването си. Прерастна в движение с въвеждането на семинарите по InSighing Интензивно дишане през 2005 г., разви се в център за личностно развитие с въвеждането на преживелищните курсове по хипноза и хипнотерапия, както и с въвеждането на Интегралното и Хаос дишания.

Това го обособи в иноваторска парадигма на живеене с откриването на вътрешните пътувания в несъзнаваното – InSighting медитативната зона и авангардната инсайтърска философия за разЛичността, която създава свои оригинални житейски стратегии, различаващи се от следването на рутинираните утъпкани пътеки от безрадостност, по които вървят другите.

Наистина ли депресията и паническото разстройство са „бичът на нашето ежедневие“ ?

Да, това е така, понякога се преодоляват трудно и почти винаги е нужно посещение при психотерапевт. В генезата на всички паник атаки стои генерализираната тревожност, която е масово явление. Депресията и тревожността често се съчетават в тревожно-депресивен синдром – психическо състояние, което се явява реакция на съвременния стресогенен, матричен, наложен от пресата на външната среда безрадостен начин на живот.

Какви според вас са ТОП 3 на психическите проблеми на жителите в големите градове ?

На първо място е споменатият тревожно-депресивен синдром, който има пандемично разпространение сред населението. На второ – паник атаките, които са едно от най-разпространените и същевременно най-безобидни състояния на психиката. Над 10% от населението е преживявало паническа атака в един

един или друг момент от живота си. Над 2.6% пациенти са с паническо разстройство, което продължава над 1 година. На трето място – депресиите, следват различните видове фобии и т.н.

Това показва, че паническото разстройство е един от най-често срещаните проблеми в психотерапевтичните кабинети в България?

Статистиката сочи точно това. Също и професионалният ми опит. Около 80% от пациентите, които прекрачват прага на кабинета ми са с генерализирана тревожност или паник атаки.

Какво препоръчвате за лечение на паническо разстройство?

Без никакво съмнение преживелищната терапия (Интензивно дишане и хипнотерапия) се доказа като авангардна, обозрима, краткосрочна и изключително ефективна терапия в случаите с паник атаки психотерапия. Разбира се, има един ключов фактор за окончателното им повлияване – промяната в живота и елиминиране на дразнителите в него.

Вярно ли е, че проблемите свързани с депресията се дължат най-често на стреса в големия град?

Много са факторите за депресията – генетични (ендогенна депресия и БАР), житейски (реактивна депресия), тревожно-депресивни състояния, в резултат на стрес и дистрес, които стоят в основата на ажитираната депресия, дълбоко неудовлетворение от парадигмата на живеене и от безсмислието на живота (екзистенциална депресия) и т.н.

Разкажете ни в заключение няколко думи за силата на медитацията, която провеждате в InSighting център.

Ще го кажа с едно изречение – без медитация няма мир, без мир няма свобода. Хората, които са се докоснали до фундаменталните дълбини на дишането, до немислимите висини на медитацията и до вълнуващите неопределени вселени на несъзнаваното са ми казвали: “Как съм могъл да живея без това?! Все едно цял живот не съм ходил, при условие, че съм имал крака да бягам!”…