Турция ограничава плащанията с кредитни карти :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
164
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Разплащането с кредитни карти в Турция ще бъде ограничено от 1 септември, пишат турските медии. Решението е на банковия надзор (BDDK), който иска да ограничи обезценяването на турската лира. По силата на новите регулации от началото на следващия месец вноските за погасяване на плащане с кредитна карта на стоки или услуги не може да надхвърлят срок от 12 месеца.

Освен това се забранява напълно разсроченото плащане с кредитна карта при покупката от чужбина на телекомуникационни уреди, алкохолни напитки, козметика, храни, гориво, бижута, офис оборудване. Не могат да се разсрочват и плащанията на разходи, направени с карта зад граница.

Битова електроника не може да се изплаща по-дълго от 3 месеца. Разходите за компютри, пътувания, логистика и настаняване трябва изцяло да бъдат възстановени за не повече от 6 месеца. Данъци и разходи за здравни и социални услуги не бива да остават невъзстановени по кредитната карта след деветия месец.

Променят се и сроковете за потребителски кредити – те вече не могат да се погасяват по-дълго от 3 години, (изключение е изплащането на заем за автомобил – то трябва да приключи до 48 месеца), а който си е купил на кредит компютър или смартфон, трябва да го изплати до 6 месеца.

Проектът за тази регулация бе публикуван на 2 август и мотивите в него бяха, че трябва да се подкрепят финансовата стабилност и макроикономическите баланси на Турция чрез „отговорно потребление и внимателно взимане на заеми“.

Мехмет Али Акбен, ръководителят на BDDK, коментира през Анадолската агенция, че „предложението има за цел да понижи инфлацията, да намали дефицита по текущата сметка, вноса и задлъжнялостта на домакинствата“.

Публикуването на окончателния текст съвпадна с въвеждането също от BDDK на лимити за валутните суапови, спотови и форуърдни транзакции с чуждестранни банки до 25 процента от капитала на на съответната турска банка. По този начин би трябвало да е по-трудно турски институции да купуват и продават деривати на чуждестранните пазари, както и да се попречи на инвеститори да правят операции срещу турски активи.