Нов силен трус разтърси индонезийския остров Ломбок

2
709
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Нов трус с магнитуд 6,3 разтърси индонезийския остров Ломбок тази сутрин, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на американския Геофизичен институт. Трусът е бил предшестван минути по-рано от друг с магнитуд 5,4.

Епицентърът е бил на в подножието на вулкана Ринджани в североизточния край на Ломбок, на 64 км от главния град на острова – Матарам, който е с население от 319 000 души, допълва ТАСС. Трусът е на дълбочина около 7-8 км. За жертви не се съобщава, но има данни за повредени сгради – жилища и джамии, в община Сембалун. На много места са съборени паркирани мотоциклети – най-масовото превозно средство в Индонезия.

Съобщава се и за нови земни свличания по склоновете на активния вулкан Ринджани, висок 3726 м. На първи снимки оттам се виждат големи облаци прах около вулкана. Властите все още очакват по-подробна информация от района на труса. Няма предупреждение за цунами.

На 5 август на Ломбок стана земетресение с магнитуд 6,9 на дълбочина 10 км и на 49 км североизточно от Матарам. Загинаха 460 души. Оттогава вторичните трусове не стихват. Днешният обаче бе един от най-силните и предизвика паника сред населението и туристите на острова. Ломбок се намира само на 20-ина километра източно от остров Бали – най-популярната туристическа дестинация в Индонезия, и през последните години там туристическата индустрия се развива с но-бавни темпове.

Освен с морето и екзотичните си плажове, Ломбок привлича туристите и с високите си и красиви вулкани. Най-високият – Ринджани, бе затворен след 29 юли, когато бе първото силно земетресение от сегашната „сесия“, и тогава на вулкана бяха блокирани стотици туристи катерачи, а 16 души загинаха, което наложи спасителна операция.

Щетите от труса на 5 август се изчисляват на над 5 трлн. рупии (342 млн. долара). Над 350 000 души напуснаха домовете си, за да намерят подслон в организирани от властите палаткови лагери или набързо сглобени бараки на открито поле. Жителите обаче се оплакват, че помощта пристига бавно, особено в някои от най-засегнатите райони на острова.