BG електричество за 1,6 млрд на планетата

1
217
Добави коментар
bobian17
bobian17

Проектът-революция в снабдяването с електроенергия на труднодостъпни региони на света е български, създаден от успешния тандем на баща и син.

Така се придвижваш до трудно достъпни места в Австралия.

Мечтата на инж. Александър Рангелов е да снабди с електричество най-дивите и недостъпни места на планетата.

Какво е да ти светне лампа за пръв път в живота ти?

„Радваш се като бебе, на което показват нова играчка, – казва Алекс. – Милиард и 600 хиляди хора по света все още живеят без електричество, защото домовете им са на трудно достъпни места, където е невъзможно или много трудно да се прекара електропреносна мрежа. Тези хора нямат друг шанс, освен система, която автоматично да генерира енергия от възобновяеми източници.” Това вече е направено. Проектът – революция в снабдяването с електричество в труднодостъпни региони на света, е български, създаден от успешния тандем на баща и син. Бащата Стоил Трифонов разработва технологиите, а синът Александър Рангелов – международните пазари и реализацията.

През 1989 г. Стоил Трифонов, инженер по радиоелектроника основава семейната компания “Интернешънъл пауър съплай” (IPS), в която представя свои разработки на системи за топло- и електрозахранване с приложение в телекомуникацията, отбраната и енергетиката.

Топ откритието обаче е системата Exeron, разработена преди 9 години. Това е умна система, преобразуваща енергията от слънцето и от вятъра. Прави възможно да се захранват различни по вид консуматори, единични къщи, селища, военни обекти, телекомуникационни кули… Съхранява енергия в акумулаторни батерии, за да може, когато няма слънце или вятър, електричеството да не прекъсва към съответния консуматор.

Бойният екип за монтиране на умни системи за електроснабдяване в ЮАР, от ляво на дясно: Кирил Маринов, директор по техническата поддръжка, Петър Петров, инженер по техническите изпитания, инж. Александър Рангелов, изпълнителен директор и Филип Рангелов, технически директор.

Там, където нищо не е като в нормалните страни

Този проект за пръв път е бил разработен за един военен обект и оттогава непрекъснато е развива, като се покриват все по-високи технически параметри.

„Не сме като масовите производители за пазара с нормални метеорологични условия. Ние работим при много тежки условия на експлоатация, при много ниски температури, влажност, запрашеност. Насочили сме се към най-тежките региони, към места, откъснати от света – Близкия Изток, Африка, Югоизточна Азия. Там техниката на нашите конкуренти, тоест нормалната електроника, не може да работи. С това сме уникални. Направили сме системите така, че отиваш, инсталираш ги за изключително кратко време, не е нужно дори да присъства инженер. И няма никакво обслужване в продължение на 20 години”, обяснява Алeкс.

Системите са изградени на модулна структура – така, че при дефект в някой от модулите системата никога да не спира. „Представи си, че сме доставили такава система в Централна Африка, където трябва 3 дни да пътуваш, за да стигнеш до мястото, а тя изисква инженерни усилия, за да бъде исталирана и поддържана, а там няма инженери, – обяснява Алекс. – Ако трябва да докараме инженери от 5000 км, това е скъпо начинание.

Ако пък нещо се счупи, това селище остава без ток и пак трябва да се изпратят инженери да го оправят. Ние сме решили всички тези проблеми изцяло. Системата е необслужваема, инсталира се за минути и в нея е включен изкуствен интелект, който дава възможност тя да се конфигурира и самоподдържа. Ние снабдяваме отдалечени региони с тази умна техника, която преобразува енергията от панелите. А самите соларни панели ги доставяме от други производители.”

В пустинята Невада.

Най-важно е „слънцето” никога да не „залязва”

Представям си как млади лъвчета и други волно скитащи диви животни скачат върху панелите в ЮАР например. „Затова системата ни е така свързана, че при дефект няма да се спре подаването на електричество. Най-важното е непрекъсваемост каквото и да се случи, колкото и да са лоши метеорологичните условия, колкото и да е висока температурата, тази система да не престава да подава ток. Ето, това сме постигнали ние”, казва с гордост Алекс.

Българските умни преобразувателни системи са се разпростряли в 58 държави на 7 континента. Първата е била монтирана в Антарктида. „Никой не можа да поеме тази поръчка, но ние доста уверено се съгласихме да я изпълним и до ден днешен тази система там дава ток. Не съм ходил до остров Ливингстън, но българската станция е снабдена  електричество, което не прекъсва”, обяснява Алекс.

Днес ни е трудно да си представим как са реагирали американците, на които през 1879 г. изобретателят Томас Едисон демонстрира първата електрическа крушка с нажежаема жичка. Александър Рангелов обаче е бил свидетел на това особено изражение, смес от почуда и радост, на хора в различни трудно достъпни места по света, където електричество не е имало, преди там да стъпи умната българска система. Сигурно в очите на тези хора Алекс е изглеждал като магьосник…

В Лас Вегас.

Да промениш изцяло живота на хората

„Милиард и 600 милиона без електричество – това е страшно много, – казва Александър. – Единствената енергия, която ползват тези хора, голяма част от които живеят в колиби, са керосиновите свещи за осветление. Но керосинът е много скъп и за да си го налеят в светилниците, понякога им се налага да изминават много километри. Да не говорим, че при горенето на керосина се замърсява много околната среда. Ние им даваме на практика безплатна енергия от слънцето чрез системи, които не се налага да обслужват, тъй като те работят, управлявани от изкуствен интелект. При това – екологична енергия.”

„Да видиш щастието в очите на хората, на които за пръв път им светва ток – това придава съвсем друго значение на бизнеса ни, – вълнува се младият мъж. – Не е само гонене на печалби. Безспорно е много романтично и вълнуващо чувството да помогнеш на нуждаещи се хора, да промениш целия им живот. Да можеш, пускайки ток, да докараш в някой затънтен регион възможността за образование, за нормално здравеопазване, за елементарни комуникационни услуги… Усещането е невероятно, неописуемо… Нигерия, Йемен, Уганда – крайно бедни региони и страни, където никога няма да имат ток, ако чакат някое разпределително дружество да им прокара жици… Там хората се радват като малки деца на нещо, което ние приемаме за нормално всекидневие.”

На изложение за Oil & Gas сектора, Кувейт.

Електричеството, без което не можем

Електричеството позволява в тези места да се захранват помпи за вадене на вода, а не хората да я носят на гръб от километри. Заедно с тока по тези места „стъпват” нормалното цивилизовано образование, интернетът, компютрите. Група високотехнологични компании създаде програма за снабдяване с безплатен интернет от спътник в бедните региони на света, но как да се ползва интернет без електричество за компютрите. С ток може да се инсталират кули за джиесем оператори и хората да имат връзка със света.

„Да не говорим за здравеопазването. В Уганда съм виждал как оперират на свещи. Как да лекуваш без лампи и апаратура, как да захраниш системи в една мобилна болница, медицински уреди за диагностика и лечение, операционни апарати и приспособления… Променя се коренно качеството на живот на тези хора. И когато всичко това го осигуряваш ти, чрез тока, който доставяш, усещането е неописуемо, – вълнува се Алекс. – Амбицирал съм се ако не успея на всичките 1,6 милиарда, поне на 10 процента от тях да осигуря електричество.” Само в Африка на електричество, прокарано за пръв път от българската компания, се радват хора от Конго – Бразавил, Кот д’ Ивоар, Египет, Габон, Гамбия, Гана, Кения, Мавритания, Мозамбик, Нигерия, Руанда, Сенегал, ЮАР, Танзания, Уганда, Замбия, Зимбабве…

Доскоро се смяташе, че инсталациите за възобновяеми източници са много скъпи и изискват огромни инвестиции, но вече не е така, казва Алекс. В последно акумулаторните батерии и соларните модули са поевтинели много и цените за инсталиране на такива системи се доближават до конвенционалните източници на енергия. Има много организации в света, отделящи сериозни бюджети за електрифициране на страните в Африка, които са доста бедни, за да си го позволят. Проекти за електрифициране финансират организации като Африканска банка за развитие, Световната банка и ООН.

В Рияд, Саудитска Арабия.

В Саудитска Арабия го посрещат като шейх

Българската система има и куп други приложения към частния бизнес – петролопроводи в пустинята, където ток е нужен на 300 км навътре в пясъка, телекомуникационни кули. На много места в Югоизточна Азия за захранване се използват дизелови генератори, но експлоатационните разходи са много високи. „Инсталирайки нашата система, ти сваляш разходите с над 90 процента и инвестицията се изплаща много бързо”, казва Алекс.

В Саудитска Арабия са посрещнали младия визионер като шейх и е сключена мегапоръчка. „Да, наистина създадохме уникална система, тъй като в Саудитска Арабия и въобще в региона на Близкия Изток много малко от масовата електроника може да работи, – казва Алекс. – През лятото температурите достигат над 50 градуса, а това е убиец за електрониката. Отделно че финият пясък, който се носи с вятъра в тази пустиня, затормозява много и уврежда електрониката. Ние успяхме да решим всички тези проблеми.

Нашата техника е страхотна и устойчива и затова те ни посрещнаха толкова сърдечно и с уважение. Техниката ни работи от минус 50 до плюс 80 градуса. 50 градуса е температурата на въздуха, но когато се разположи системата под слънцето, тя се напича и температурата в нея става много по-висока. На Атлантида пък, където се извлича много малка електрическа мощност и температурите са минус 20-30 градуса, сме проектирали системата да работи до минус 40 градуса.”

В Саудитска Арабия Александър Рангелов е посрещнат като шейх и сключва мегасделка за осигуряване на електричество навътре в пустинята.

Като малък мечтае за космоса

Във време, когато светът загуби най-големия си мечтател и светъл ум Стивън Хокинг, с Алекс си говорим за мечтите – онези, големите, заради които като нищо ще те обявят за луд. „Като малък исках да стана космонавт. Защо – нямам представа, – споделя Алекс. – Може би са ме привличали високите цели и амбиции… Е, не станах космонавт, но и до ден днешен винаги са ме водили високите цели и прицелването в звездите. Следвам високия принцип, че винаги трябва да се прицелваме в нещо, което ни се струва нереално, и винаги в нещо по-високо, което може да си представим като реално. Само по този начин се случват хубавите неща. Иначе, ако останеш само в света на реалистичното, никога няма да можеш да произведеш нещо, което надскача представите за нормалното.”

Във Виетнам.

Алекс завършва Професионалната гимназия по електроника и Техническия университет със специалност електротехника. Младият инженер е ухажван от много компании с примамливи оферти, но той избира да се върне в България.

Пазар за технологията на световно ниво

„Тревожех се за семейната ни компания, която по време на икономическата криза през 2009 г. беше пред затваряне, – споделя Алекс. – Като студент събирах мнения на хора от големите немски концерни, виждах те какво произвеждат. Знаех, че ние сме ако не на по-добро ниво, то поне на същото като тях. Просто не можех да си представя, че една такава фирма като нашата би затворила врати поради липсата на международен маркетинг и продажби извън България.

Казах си, че е недопустимо да затворим такава фирма с такива страхотни инженери и с такива страхотни продукти. Така че изобретението на Еxeron е дело на баща ми, а разработката за излизане на чуждите пазари е моя. През 2009 г. ние нямахме нито един експорт, днес сега сме покрили 58 страни на 7 континента.”

Така се придвижваш до трудно достъпни места в Австралия.

Можеш да си топ иноватор и като живееш тук

Когато през 2009 г. Александър Рангелов се връща от Германия, 5 години работи, за да създаде стратегията си за експорт за чуждите пазари. „През 2014 г. цялата компания разбра, че това, че сме в България нищо не значи, че няма значение къде си, за да бъдеш топ иноватор”, споделя Алекс.

През 2014 г. той осъзнава колко значимо е стореното от баща му и от него, когато съставя отбор и участва в най-големия световен конкурс за off grid технологии за електрифициране, или системи за електрозахранване на райони без ток от електропреносни мрежи.

Българската компания се конкурира с над 1300 компании, а журито е от мениджърите на най-големите немски концерни за електричество. Там са и Samsung, и Siemens, и General Electric. На финала са номинирани 10 компании – 7 от Германия, 2 от Америка и нашата. „Ние спечелихме и това до ден днешен буди страшни емоции в мен, защото e невероятно постижение – да вземеш първа награда при такава силна конкуренция е нещо велико”, въодушевява се Алекс.

Илън Мъск, който му дава крила

Безценна завинаги ще остане за Алекс наградата, връчена му лично от Илон Мъск. Енергиен модул, разработен именно от компанията на Алекс е включен в най-новия проект на Илън Мъск и влиза в бъдещите планове на НАСА. Това се случва в състезанието Hyperloop Pod Competition за система за транспортиране на хора и товари в капсули, които се движат на магнитна възглавница в среда с ниско налягане или във вакуум, по идея на Илон Мъск.

В състезанието за разработката на допълнителни технологии за капсулите на Hyperloop участва екипът на Алекс. От общо 1700 кандидати се отсяват 30 на финала, от които 6 са отличени и сред тези 6 е тимът на Алекс – rLoop.

По време на състезанието Hyperloop pod competition, организирано от SpaceX и Илън Мъск.

Срещата с гения Мъск в централата на SpaceX в Калифорния. „Разговарях лично с него и както обичам да казвам, вече имам една мечта по-малко, – смее се Алекс. – Той ме поздрави, попита откъде сме, що сме. Като му казах, че сме от България и, че тази система сме я разработили и я прилагаме, лицето му се разтегли в удивление.

Няма да забравя тази физиономия. Сигурно мислено се е зачудил каква е тази държава, защото по неговите думи такова технологично ниво на система като нашето рядко може да се види. Това да ти го каже човекът, който създава едни от най-смелите иновации в света и е наясно какво представлява нашата иновация, е голямо признание.”

В царството на Илън Мъск SpaceX в Калифорния.

Инвестирай в България

Александър Рангелов и колегите му отдавна са свикнали да получават всевъзможни награди, толкова много, че Алекс трудно би могъл да ги изброи. Последната е за „Иновационна инвестиция на годината” заради фабриката в Кърджали, която компанията на Рангелов започна да строи през септември миналата година. Тя ще произвежда умните системи за захранване с ток. Инвестицията е за 32 млн. лв, в първата част на проекта ще бъдат ангажирани 120 човека, а през втория етап капацитетът ще нарасне двойно и фабриката ще даде работа на 600 човека.

Компанията е създадена през 1989 г. и е българска, а продукцията е изцяло за външния пазар. Имат и миноритарни акционери от чужбина и няколко представителства на различни места в света. Днес в българската компания участват Европейският инвестиционен фонд, BlackPeak Capital, Американски фонд за чиста енергия и една милиардна гръцка компания Mytilineos. В семейната компания 33-годишният Александър Рангелов е изпълнителен директор, а брат му Филип Рангелов е технически директор.

Първа копка на завода за умни електрозахранващи системи в Кърджали заедно с кмета на града Хасан Азис, септември 2017 г.

Тук всичко зависи от нас

„Повечето хора от екипа са млади и мотивирани, и няма как да не са, – казва Алекс. – Радостният момент за мен е, че вече няколко колеги се завърнаха от Щатите, Франция и Англия, за да се включат в компанията. Млади хора, които са завършили наскоро, което за мен е изключително ценно, защото това й трябва на България – да има такива добри примери. Да отидеш в чужбина да учиш е прекрасно, да почерпиш опит от там, да видиш как стават нещата по правилния начин, но да важното е да имаш и мотивация да се върнеш в България.

Не всичко е зле тук, напротив, всичко зависи от нас. Не може само да чакаме и да се оправдаваме постоянно с държавата и с калпавите политици. Ами те толкова си могат. Но всеки като започне да дава по малко, по малко и разбере, че всичко зависи от него – нещата ще станат. Искаме нашите служители да приемат екипа като едно семейство, така да го усещат. Нивото на заплащането е високо за страната. Имаме безплатно допълнително здравно осигуряване, безплатни спортни активности за всеки служител, отбори по футбол, волейбол и тенис. Колкото до възможностите за израстване в кариерата, всеки, който е пожелал, е постигнал немалко при нас.”

Удоволствието да гушкаш малко лъвче след като си си свършил работата в ЮАР.

„Дали съм патриот? Ами щом съм се върнал в България и щом строим в момента фабриката си в България при положение, че тук нищо не продаваме, патриот съм, да. Имахме много съблазнителни предложения от много други държави да ни финансират и да построим там фабриката, защото си даваме сметка колко ще е трудно.

Искаме обаче първата по рода си фабрика, която ще произвежда нашите уникални български системи, осигуряващи електричество на хора, които дори и не са мечтали за това, да е тук, в България.”

Публикувано в сп. Клуб Z, април 2018 г.