Поскъпване на „Гражданска отговорност„

3
258
Добави коментар
roadhelp.bg
roadhelp.bg

Честито да е на всички граждани на България и редовни клиенти на дявола, поредното поскъпване на гражданска отговорност ( ГО ).
Поредната неприятна изненада за българския шофьор за тази година, не само за предходните години от всички поскъпвания на всичко от 2011-та насам.
Но това е друга тема…

Този месец поредното поскъпване на ГО е с около 40-50 лв., като общото поскъпване по-специално за софия става с около 100 лв. повече от миналогодишната цена.
Като цяло по-висока сума ще плащат шофьорите във големите градове из страната, като в София заради най-рисково състояние, ще е най-скъпо.

Увеличението идва заради доклада на Комисията за финансов надзор, според който автомобилите, камионите и автобусите са с не достатъчна такса за покриване на разходите за изплащания на щети. Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие, както и при други случии.

Според КФН и възможния таз годишен сценарии от все повече зачестяващи произшествия, вероятно загубите щели да надхвърлят 60 млн. лв. Следователно, те препоръчват на зстрахователие да вдигнат цените на полиците. Като неофициално се твърди, че ще има и трето поскъпване с още 20 процента през тази година, като нямало да бъде обявено официално…. Но разбира се, защо да знаем.
Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) сподели, че поскъпването било започнало, още преди докл;ада от КФН. Са,ите застрахователи били виждали, че са им твърде евтини полиците и не им стигат пари за изплащане на щети. Тоест застрахователите до сега са били работели на минус, като е било законово предвидено да покачват всяка година цените си с 10 процента всяка година.

А сега ако сте плащали за кола с 2 000 кубиков двигател шофирана от опитен шофьор, около 200 лв., сега е със почти 100 лв нагоре… Супер!

Трябва да в исподелим, че има дори предложение за цена на ГО специално предвидена за “хулиганите на пътя“, от 1 000 лв.!
Тук мже би съм съгласен, но как ще се определя кои са те ?! Не може да определиш, като хулиган, например шофьор прекъснал непрекъсната освеа линия за да избегне кататсрофа заради рязко набиваш спирачки опасен шофьор и то при видимо спазена дистанция… Кой би бил хулигана, рязко спрелия шофьор или онзи избегнал катастрофа, но нарушил пътната маркировка с глоба от 20 лв. фиш ?!
Макар че, масовите катастрофи са причинени от шофьори, които е спорно дали заслужават, както и дали са придобили законно и реално своето СУМПС.

Вярно е че пазарът на застрахователни агенции в Бг е голям, но защо държавата не се погрижи най накрая да оправи пътищата, да оправ исигнализациите и безопасността ?! Защо не се погрижи и за шофьорите които управляват тежкотоварни возила и пътнически рейсове, постоянно притискани от шефовете да карат неуморно, без да спазват почивки, не съзнавайки, че поставят не само в опасност стоката от която печелят, не само живота на шофьора в опасност, но и живота на останалите участници на пътя. Защо плащаме данъци, които не отиват там където трябва, а вместо това трябва заради държавата да плащаме и по-скъпа застраховка ?! А защо не се спре и подаряването на книжки, а не се затегне контрола на това, и без това курсовете накрая винаги излизат скъпи с рушвети и без рушвети…

Заради неоправията ни, само в България цената се вдига, заплатата намалява, а в европа ГО поевтинява ( и не само ). Защото в Европа катастрофите намаляват, правилата се спазват, а ако има един който не спазва, обикновенно белите стават при него… И най-често между другото по официална статистика катастрофите са причинени от Българи, сърби, македонци, румънци и накрая турски шофьори!!!

Има и друг проблем, не само липсата на държавност, но и липсата на главен мозък у хората предприемащи бързо придобиване на СУМПС… Да не говорим за липсата на колегиалност и куп други неща, човешки неща.

Другата причина за поскъпването е т.нар “безплатна“ зелена карта, кяото и да не я искате си влиза в цената на полицата, като принципно е задължително да присъства към нея според европейското законодателство Това е принудило да се създават от застрахователите допълнителни рахзоди по гарантиране за ЕС, че зелена карта, ще има. Като принципно зелената карта е задължителна при напускане на границите ни. А поради зачестилите катстрофи на нашенци в чужбина, липсата и е проблем, както и покриването на щети в чужда държава, освен това излзиат и по-скъпи щетите.
Другия проблем са некоректните застрахователи, бавещи не само плащане на щети в БГ, но и щети в чужбина, като наказанията бяха сурови! Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата – „Лев инс“ , „ДаллБогг: Живот и здраве“ и други.

БЛОГ – ПЪТНА ПОМОЩ Репатрак RoadHelp.bg

Пътна помощ, Репатрак, Roadside assistance – 24/7, за София и страната.

Тел.: +359 878 424 097
ИМЕЙЛ: [email protected]

пътна помощ софия, репатрак софия денонощна пътна помощ превоз на МПС, репатрак софия
Пътна помощ, Репатрак, София – RoadHelp.bg