Извара: с какво е полезна тя за хората?

1
191
Добави коментар
biomall
biomall

Полезните качества на изварата

Изварата е един от най-ценните и вкусни кисело-млечни продукти. Тя събира свойствата на натуралното мляко и млечните бактерии в себе си. Може да се яде от хора от всяка възраст, което свидетелства за наситеността на полезните вещества и липсата на противопоказания в нея. Днес за човека се предлагат няколко типа от това лакомство по принцип на масленост и вид на млечната суровина. По състав те се различават малко, благодарение на което всеки човек може да избира, ориентирайки се спрямо собствения си вкус и състоянието на здравето си.

Полза и вреда на изварата за човешкия организъм Полза

Много от лечебните диети включват извара. Употребата и съответства на принципите на здравословното хранене. Продуктът се усвоява добре, помага да се предотвратят редица заболявания.

Полезните свойства на млечния продукт извара: В изварата се съдържат най-важните аминокиселини метионин и триптофан, които са необходими за нормалната работа на храносмилателната и нервната системи. Тези вещества не се произвеждат от организма ни. Затова е необходимо да си ги набавяме отвън. Изварата е белтъчинен продукт. При това белтъците в нея се усвояват бързо и лесно, като отнемат на организма много малко енергия. Продуктите от извара се препоръчват за бременните жени, спортистите, децата и възрастните хора. Калцият и фосфорът в състава на изварата помагат да се запази здравината на зъбите, костите, сърдечния мускул. А също поддържат и нормалното количество хемоглобин в кръвта. Витамин А, който присъства в съдържанието на изварата, е необходим за доброто зрение, красивата кожа и коси. Благодарение на витамин Д изварата е добре да се включи в менюто в периода на активния растеж на детския организъм. Продуктът е необходим също и в старческа възраст за поддържане на опорно-двигателния апарат. Витамините от група В участват в обмена на белтъците и въглехидратите, като помагат на организма да функционира нормално. Пълноценният метаболизъм осигурява защита от много болести. Изварата помага да се предотврати появата на алергия, способства понижаването на умората, повишаването на имунитета. Фосфолипидите лецитин и кефалин влизат в структурата на клетъчните мембрани и микрорецепторите, които осигуряват предаването на нервните импулси. Тези вещества се съдържат в изварата със средна и висока масленост. Мазнините са резервен източник на енергия. А ниското съдържание на въглехидрати в изварата позволяват да я включим в списъка на диетичните хранителни продукти.

Любителите на сладката извара е най-добре вместо захар да добавят лъжичка мед. Ястието ще стане двойно по-полезно (благодарение на златистия нектар). Все пак медът е източник на антиоксиданти, кладенец на витамини и минерали. Лакомството няма да навреди и ако го използвате нощем, тъй като съставките му се усвояват бързо.

Изварата може да се използва и външно. Маската от мед и извара избелва кожата, повишава нейната еластичност, разтегливост, гладкост.

Привържениците на диети най-често купуват обезмаслена извара. Тя съдържа същите витамини, микро- и макроелементи. Заради ниската и калоричност може да изядете повече извара, без да навредите на фигурата си. Но за усвояването на много от веществата мазнините са необходими. Калцият се усвоява по-трудно без мазнини. Затова не бива да се отказвате изцяло от тях.

Изварата е балансиран и лесно усвояващ се продукт. При регулярна употреба на извара организмът се насища с минерални и витаминни елементи, повишава се тонусът, ускоряват се биохимичните реакции, укрепва се костната система, имунитетът.

Вреда на изварата

Натуралният продукт от качествена млечна суровина е изключително полезен. Дори и за хората с непоносимост към лактоза той не е опасен. Вреда за здравето може да нанесе само развалената или некачествената извара.

Противопоказания на изварата

Общата препоръка за всички хора е да не злоупотребяват с приема и. Лекарите съветват да се яде не повече от 200 гр. извара на ден.

Противопоказания и ограничения: Камъни в бъбреците; Атеросклероза и тежко бъбречно увреждане (белтъчинните продукти се усвояват лошо); Гастрит (заради повишената киселинност изварата може да се яде, но внимателно); Извара с мед не бива да се яде от хора, които имат алергия към пчелни продукти; С повишено внимание мед трябва да добавят към изварата диабетиците и хората със затлъстяване.

Обезмаслената извара може да се използва, но внимателно, при заболявания на стомашно-чревния тракт. Имайте предвид, че изварата се подслажда леко при произвеждането и. Затова не злоупотребявайте с нея при безсолна диета.

Състав на изварата Хранителната ценност на 100 гр. извара е: Калоричност – 155 ккал. Белтъчини – 17 гр. Мазнини – 9 гр. Въглехидрати – 2 гр. Витаминно-минерален състав в 100 гр. извара: Витамин А – 0.08 мг. Витамин РР – 0.4 мг. Витамин В1 – 0.04 мг. Витамин В2 – 0.3 мг. Аскорбинова киселина – 0.5 мг. Калций – 164 мг. Магнезий – 23 мг. Натрий – 40 мг. Фосфор – 220 мг. Калий – 110 мг. Желязо – 0.4 мг. Как се съхранява извара?

В хладилник при строго съблюдаване на срока за годност. В изварата се развива много бързо Ешерихия коли. Затова в никакъв случай не използвайте продукта, ако срокът му е изтекъл! Най-добре изяжте изварата веднага, свежа. А ако Ви остане, си направете десерт (запеканка, сиренки и други).

Как се прави извара?

Най-добре е изварата да се използва прясна. Съдържащите се в нея полезни вещества постъпват в организма в пълния си състав. При термична обработка част от витамините и минералите се губи.

Начини за правете на домашна извара: За да получите пресен продукт, кипнете половин литър прясно мляко. Махнете го от огъня, добавете към него две чаши кисело мляко и разбъркайте. Излейте сместа в цедка и когато се прецеди цялата, изварата е готова за употреба. За приготвянето на домашна извара се кваси краве мляко (оставя се за 12-20 часа на стайна температура). За по-бързо квасене може да добавите в буркана с прясното мляко кисело или сметана. След това сложете съда на водна баня. Не трябва да кипва. Веднага след като изварата се отдели от течността (изплува отгоре), сложете масата в цедка.

Може да подсладите изварата малко с мед или фруктоза, да добавите пюрирани пресни плодове, стафиди, сушени сини сливи, парченца банан и други.

Леко подсолена и подправена със зеленина, извара може да мажете върху филии или да добавяте към салати.

Как да изберете извара?

Когато си взимате извара от магазина, обръщайте внимание на срока и.

Изварата трябва да е прясна. При използването на просрочен срок на изварата рискувате да получите сериозно натравяне. Срокът на годност не трябва да е повече от 5-7 дни. Представете си колко химия трябва да има в един млечен продукт (който е бързо развалящ се), за да се съхранява месец или повече! Ако обичате извара с добавки, купувайте с такива, към които не сте алергични.

Може да разнообразите менюто си с извара и сами, като добавите натурални съставки: домашно сладко, горски плодове, сухи плодове и други.

С какво се съчетава изварата?

Изварата може смело да съчетаете със сладки плодове и със „солени“. Към прясната извара подхожда да добавите:

Всякакви горски и други плодове; Зеленчуци (краставици, домати, български пипер); Хляб (може и препечен); Мед и сухи плодове; Сметана и кисело мляко.

За нормалното абсорбиране на полезните вещества в изварата пречат алкохолните напитки, кафето, шоколадът, захарта в големи количества!