Как да си изберем часовник

2
327
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Как да си изберем часовник

Няма да си купите смартфон, ако единственото, което правите с телефона си, е да говорите. Тогава защо да купувате часовник-хронограф, ако единствено ще гледате колко е часът? Подобно на телефоните, часовниците също имат дълъг списък с характеристики и особености. Тук нашия екип ще Ви запознае с основните параметри, по които може да изберете правилният мъжки или дамски часовник.

На първо място можем да споменем размера на корпусите. Напоследък модната тенденция се видоизмени, като мъжете и жените наблягат повече на масивните спортни часовници, отколкото на изисканите и елегантни модели. Това е въпрос на личен вкус, като за масивни часовници бихме предложили марки като Invicta, Jacques Lemans и новаторската марка Jacques Farel.
Формата на часовниците също е от значение. Най-разпространената форма на корпусите е кръглата. За по-елегантните модели е характерно квадратна или правоъгълна форма на касата. Съществуват и часовници с нестандартни форми, като пример може да посочим марката Diesel.
Едно от най-важните неща за хубав и качествен часовник е неговото сърце – механизмът. Ако се интересувате по начинът, по който работят нещата, вероятно обичате механизми. В този случай за вас са механичните часовници като Orient, Seiko и механичните часовници от по-висок клас като Tissot, Certina, Raymond Weil, Vostok Europe и руските Poljot. За кварцови механизми можем да предложим познатите на всички Casio, Swatch, Skagen и Festina.

Относно държавата производител, безспорно на първо място бихме класирали швейцарските брандове. След тях се нареждат японските и американските марки часовници като Orient, Seiko, Citizen и Timex.
По отношение на водоустойчивостта тя е 3, 5, 10, 20, 50 и 100 атмосфери (BAR). Елегантните и официални часовници най-често са 3 или 5 bar, като това са часовници за обичайна и ежедневна употреба. При спортните часовници най-често се среща водоустойчивост 10 или 20 атмосфери. Diver часовниците, или т.нар, водолазни часовници на със степени от 20, 50 или 100 атмосфери, като понякога се срещат и модели с хелиев клапан за регулиране налягането в часовника. Пример за 20 барови часовници са спортните Invicta, Vostok Europe, Tissot и луксозният бранд Oris.
И не на последно място ще споменем цената. В световен мащаб часовниците се делят на нисък, среден и висок ценови клас. Ниският клас часовници са масовите часовници като Casio, Swatch, Fossil, Skagen, Nautica, Adidas и много други. Цените там варират от 40 до 500-600 лева.
За среден клас часовници от 500 до 2000 лева можем да причислим моделите на немските Bruno Soehnle, Vostok, Poljot International, Marvin, Certina, Tissot, Doxa и много други швейцарски брандове.
За висок ценови клас часовници са луксозните, или т.нар. бутикови часовници. Това са марки като Oris, Raymond Weil, Noa и други.

Автор: www.Chasovnici-bg.com

Google