Организация преди самото парти

3
216
Добави коментар
Iva82
Iva82

ПРИСТИГАЙТЕ ДОСТА ПРЕДИ ГОСТИТЕ

Колко преди началото на мероприятието да отидете? Зависи от много обстоятелства. Най-често половин час преди гостите е напълно достатъчен, ако всичко е готово за сервиране и сте били предварително на мястото. За по-големи и сложни мероприятия предвидете поне 45 минути. За много големи, комплексни тържества е необходимо и повече време.
Ако трябва да подреждате маси, столове, порцелан, сребро изпратете предварително част от персонала, за да имат време с тези неща. Храната и оборудването може да пристигнат по-късно, но поне 45 минути преди гостите. Това е така ако няма или има съвсем малко храна за готвене на място. Ако храната ще се приготвя на място, изчислете колко време ще ви е необходимо, за да приготвите всичко без напрежение.
Как да се проведе дадено мероприятие зависи най-вече от вида му.

Подреждане

Приемаме, че вие, вашият персонал, храната и оборудването сте пристигнали на мястото на мероприятието навреме. Най-напред бързо огледайте вътрешността на превозното средство, за да се уверите, че не са възникнали големи проблеми по време на транспортирането. Огледайте залата и си дайте 10 минути да обмислите къде ще бъде подредено всичко, къде ще сложите масите за сервиране, къде ще бъде бара и как ще се справите с наличните кухненски съоръжения. Ако няма кухня или трапезария, установете работна зона в празен офис или стая. Когато сте в дом, често ще се нуждаете от място за складиране. Това може да бъде перално помещение, кабинет дори гараж, където да оставите допълнителното оборудване, храната и количките за пренасяне. Внимавайте! Клиентите, които са около вас по време на работа могат да предизвикат пълен безпорядък, затова трябва да имате голямо самообладание.

Разтоварване

Да предположим, че всичко върви добре с обмислянето, вие и вашият персонал сте оставени на мира. Сега идва ред на най-неприятната задача – разтоварването. Разтоварването е неблагодарна работа. Тя е и много изморителна, особено когато трябва да се разтоварят каси с напитки, кутии, кашони с порцелан, стъкло, сребро и тежки уреди.
В офисите се подрежда по-лесно отколкото в къщите. В частните домове почти винаги има стълби или стъпала и трябва да носите всичко на ръце. Понякога може да успеете да паркирате близо до кухнята и да намалите времето за разтоварване.
Планът и организацията ви все още са застрашени, но може малко да намалите темпото и да спрете да се тревожите. Дори да възникнат някакви непредвидени проблеми, ще се справите с мероприятието.
Когато разтоварвате, опитайте се да подредите всичко: хранителните изделия отиват в кухнята или в склада, всичко, свързано с блок масите, отива към тях. Идеята е всяка част от оборудването да се носи само по веднъж и да се остави там, където ще се използва. Порцеланът, среброто и стъклото за вечерята ще останат близо да масите, в кутиите си, и ще бъдат извадени и наредени на масите по-късно. За вечеря с пълно сервиране чиниите се носят в кухнята, а чашите и приборите се подреждат върху масите.
Много е нехигиенично нещата, които са били на земята, да се слагат на масата. Дайте допълнителни инструкции на помощниците си, за да избегнете този проблем. Оставете работната маса празна. Нека тя служи само за храната и за нейното приготвяне.
Следващата стъпка при организиране на парти е да се постави колкото може повече храна върху блок масата, за да не се разсипе и да се избегне безпорядъкът. Чиниите, стъклените чаши, сребърните прибори и готовите за сервиране храни може да се наредят направо на блок масата. Всичко, което трябва да е студено, ще чака в хладилника или покрито с лед до последната минута. Прясно приготвената храна също ще почака. Ако за тържеството е предвидена топла храна и тя е готова, може да я поставите в претоплящите уреди.
Много фирми за кетъринг използват гореща вода от водопроводната мрежа, за да поддържат храната топла, но тази вода не е достатъчно гореща, за да запази за дълго температурата на храната. Ако вашият уред е с два спиртника, запалете и двата и когато видите да излиза пара от дъното на подгревателя, загасете единия, за да пестите горивото, особено ако предстои дълъг прием и трябва да имате гориво за няколко часа.

Говорете с персонала

При по-големи мероприятия, след като пристигне основният персонал, добре е да проведете кратко организационно съвещание. Обяснете на хората си с няколко думи вида на тържеството, като наблегнете на времето. Споменете името на домакините или на някой важен гост и къде ще седят, а също и името на човека за връзка, към когото може да се обръщат с въпроси.
Спрете се накратко върху плана за действие, като наблягате на различните етапи. Нека персоналът научи точните имена на сервираните ястия и техните основни съставки. После разпределете задачите. Отбележете, че по време на мероприятието трябва да не се почиства, за да не се изгонят гостите, но масите да бъдат чисти. Разгледайте внимателно екипа си, за да се уверите, че всички отговарят на изискванията за външен вид.
Това събрание не трябва да отнема повече от 10 минути. То е много полезно, защото екипът ви ще знае своята роля по време на тържеството. Вие също може да получите полезни съвети и въпроси от персонала за нещо, за което не сте помислили или сте забравили.