Организация на работа по време на фирменото парти

3
256
Добави коментар
Iva82
Iva82

Намерете работа на всички

Докато вие или някой от персонала работи на работната маса, някой трябва да се заеме с готвенето и да довърши приготвянето на храната.
Довършете приготвянето на храната в кухнята колкото може по-бързо, но никога за сметка на качеството. По-добре е гостите да почакат малко. Чакането в определени граници е допустимо при неформални вечери и семейни тържества през уикенда. На корпоративни обеди или на други мероприя¬тия, които включват речи и изказвания или са подчинени на точна програма, чакането трябва да е сведено до минимум. Понякога даже е по-добре да понижите малко качеството, отколкото да оставите гостите да ви чакат.
Храната за приеми се състои от хапки, големи колкото малкото ви пръстче. За нискобюджетни и за по-обикновени мероприятия може да бъдат предвидени само 2-3 ястия, като популярните (защото са евтини) плата с плодове и зеленчуци, сирена и студени предястия. Повечето от екс¬травагантните тържества включват между 6 и 8 студени и горещи ястия. Студените се приготвят най-лесно, не само заради транспорта, но и заради сервирането. Ако се серви¬рат горещи ястия, най-лесният начин за сервиране е те да са върху подгряващи подноси. Най-трудни за сервиране са онези ястия, които трябва да се сервират веднага след като са извадени от фурната. Допълвайте платата, така че винаги да изглеждат наполовина пълни. Ако някое от ястията свърши, махнете платото. 

Студени и горещи ястия

Нека приемем, че на нашето фирмено парти ще има и горещи, и студени ястия. След като ги разтоварите, студените ястия може веднага да се наредят на блокмасите. Горещите ястия, сервирани в Бен Мари, може да се покрият, за да останат топли и също да се поставят на масата. Ако разполагате с фурна, горещите блюда може да стоят в нея докато дойде време за сервира¬нето им.
Блокмасата е първото нещо, което гостите виждат при пристигането си, затова я подредете колкото може по-бо¬гато. Много гости идват твърде рано и масата трябва да изглежда добре при пристигането им, даже ако подготовка¬та не е приключила напълно.
Ето една кошмарна история, която ми разказа собстве¬никът на една фирма за организация на фирмени партита. На един елегантен, скъп и пищен прием масата за сервиране била заредена и изглеж¬дала великолепно под огромен кристален полилей. Първите гости тъкмо пристигали и барманът се приближил, за да се възхити на ястията върху масата, докато отварял бутилка шампанско. Изхвърчалата тапа от шампанско уцелила кристалния полилей и го разбила на малки парченца, които се посипали върху по-голямата част от масата и наредените на нея блюда. Аз не зная как е завършила историята, но със сигурност не е имала щастлив край.
Ястията, които трябва да се сварят или да се изпекат, се отделят, готови за фурната или за печката, когато им дойде времето. Тези ястия е добре да се донесат напълно готови за фурната, за да не се губи време е тях. Остава да решите кога да сервирате горещите ястия.

Непрекъснато зареждайте с малки партиди храна

Храната не бива да се сервира прекалено рано или прекалено късно, за да може всички гости на фирменото парти да я опитат. Много малко хора се насочват към храната веднага след като пристиг¬нат. Повечето започват е напитка, после общуват и накрая поглеждат към блокмасата.

Планирайте печенето така, че на всеки 10-15 минути да има готови порции. Горещото ястие е едно от основните блюда и всичко трябва да е отчетено във времето. Лесно се забравя, че нещо е във фурната, докато не усетите миризмата. Затова допълвайте някои ястия, а други ги ограничавайте според случая. Първите гости, който дойдат виждат огромните пълни плата, а гостите които идват по-късно, виждат същите, но вече полупразни. Храната е разбъркана и не изглежда толкова апетитно, както в началото. Затова добрите фирми сервират на по-малки плата, като се грижат плата да са пълни. Определени ястия не трябва да са на масата през цялото време, например горещата прясно приготвена храна. Затова то, което най-много се яде се сервира през 10-15 минути, за да има контрол и да стигне.

Ако някои напира много за това ястие любезно му обяснете, че се приготвя ново плато и то ще бъдат абсолютно прясно. Уверете се, че домакините са опитали от всяко новоприготвено плато от ястието в ограничено количество. Така те ще имат чувството, че някой не е останал ненагостен.
Независимо как ще се стремите да ограничите популярните ястия, някои гости ще преядат с тях. Ужасно е, когато видите някой гост да пълни чинията си с дузина кралски скариди например и да не слага нищо друго в нея. Няма какво да направите, освен да засрамите госта, но и това не винаги помага.

Ако условно разделим едно мероприятие на три части, за хората от фирмата за организация на партита напрежението е най-голямо през първата третина от него – тогава трябва да приготвите и да подредите храната по масите. След като масите са готови, имате време за кратка почивка, докато първите гости дойдат до блок масата. Малко след това идват други – тези, които умират от глад, но не искат първи да си пълнят чиниите. След тях настъпват ордите. От тук нататък трябва непрекъснато да пълните платата, да оф¬ормяте украсата върху тях, да бършете и да лъскате, да добавяте чинии и салфетки и да отговаряте на въпросите а молбите на гостите. След първата половина на тържество¬то, напрежението намалява. Тогава е времето за разнасяне на плата из залата и за предлагане на различни ястия на всеки гост поотделно. По този начин вие показвате добро обслужване и обръщате внимание на всеки гост. Винаги за-почвайте от домакините или от някой важен гост.

Гостите ще приемат всичко, поднесено от вас, затова предлагайте ястия, от които имате достатъчно количество. Блюдата, които са на свършване, нека останат на блокмасата. Окуражавайте гостите да си вземат от ястия¬та, които не са на свършване. Запазете част от храната за по-късно. Ако някое от ястията не се консумира както сте очаквали, не го разнасяйте, а го оставете на масата.
Последната трета от приема е период на затишие. Важна част от работата на персонала е да поддържа абсолютен ред по масите. Ако добре сте направили разчета си, трябва да има достатъчно храна и за последната трета от тържеството и платата да са сравнително пълни и да изглеж¬дат привлекателно.

Съвсем към края някои ястия може да свършат и да не може да допълните платата е тях. Тогава може да предложите плато с комбинация от няколко ястия. Ако допълнителната храна е била на показ прекалено дълго, опаковайте я и я занесете в камиона си, за да избегнете проблема с клиент, който иска да я вземе