Камен Чанев е тазгодишният носител на наградата „Емил Чакъров“

1
185
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Един от десетте световни топтенори – българинът Камен Чанев, ще получи тазгодишната награда на Бургаски музикални празници “Емил Чакъров”. Той ще изпълни ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини “Турандот” във вторник, 28 август, на сцената на Летния театър, а наградата ще му бъде връчена минути преди спектакъла. Само ден преди това именитият тенор ще отпразнува рождения си ден с колегите си от бургаската опера.

Камен Чанев е един от най-големите наши тенори, известни на световната сцена. Завършил е НМА “Проф. Панчо Владигеров” – София и Музикалната академия “Борис Христов” в Рим. Лауреат на десетки оперни конкурси. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, Виена, Берлин, Венеция, Рим, Пекин, Барселона, Астана, Монреал, Нова Зеландия и др. Камен Чанев е сочен за един от най-добрите изпълнители на теноровите партии на Джакомо Пучини.

Във вторник на сцената като самата Турандот ще му партнира Габриела Георгиева. В ролята на Лиу ще влезе Мария Цветкова – Маджарова. Като бащата на Калаф, Тимур, ще видим Делян Славов. Като Пинг, Панг и Понг на сцената ще излязат Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров, Бранимир Недков ще бъде Аултум. В постановката участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Диригент ще бъде Григор Паликаров.

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Завършва оперно пеене в НМА “Проф. Панчо Владигеров” – София през 1991 г. и през 1992 г. постъпва в Музикалната академия “Борис Христов” в Рим. Две години по-късно, през 1994 г., печели Международния конкурс “Юси Бьорлинг” в Швеция.

Оперният му дебют е на сцената на Софийска опера и балет като Херцогът на Мантуа в “Риголето”. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, където участва в ролите на Родолфо, Едгардо и Радамес, и във Филаделфия като Дон Хозе, в Сеул, Корея, като Манрико, в Палма де Майорка като Туриду/Канио, в Амстердам като Пинкертон, в Италия на фестивала в Терачина, Италия, като Каварадоси, както и в Рим, където изпълнява “Реквием” на Верди.

Настоящите и бъдещите му участия за сезон 2018/2019 включват Калаф и Каварадоси в Берлин, Калаф и Туриду/Канио в Будапеща, Каварадоси в Савонлина, Андре Шение в Пекин и Касел, Радамес в Монреал, Дон Карлос във Вилнюс и Андре Шение и Манрико в Будапеща.