Казваш стоп на сладкото и се събуждаш нов човек

1
212
Добави коментар
wenip
wenip

Наричат любовта към захарта сладък плен. Според психолозите хората се заблуждават, мислейки, че се предават в този плен доброволно. Фактът, че това бяло изкушение ни влияе подобно на наркотик, съвсем не е мит. Съмнявате се? Тогава пробвайте за известно време да се откажете от него. Доказано е, че при употреба на сладко в мозъка се активизират същите центрове, които и при употребата на кокаин, при това зависимостта от захар се появява по-рано и по-лесно, отколкото от наркотика. Лекарите са категорични: употребата на сладката добавка трябва да се снижи максимално или да се откажем от нея въобще (нищо страшно няма да ни се случи, организмът може да получава глюкоза от липидите и протеините). Ето какво се случва с нас след отказа от сладкото.

Прилив на сили Известно е, че чувството на ситост идва едва 15 – 20 минути след храна. Същата история е и със сладкото: оставяйки настрана мюслито, шоколада или чашата сок (кутиите „натурален” сок съдържат повече захар отколкото газираните напитки) в началото ще усетите прилив на самоуважение, а едва по-късно – енергия и сили.

Подобряване на настроението В невробиологията храната е наречена „естествена награда”, тъй като тя доставя удоволствие на мозъка. Да се преживее скъсването със захарта в първия ден е сложно, ще ви се иска дори още по-голямо количество. Удържайки на пагубното влечение, към края на първия ден ще забележите, че вече ви е по-лесно да гледате встрани от сладкото и раздразнителността със спадове на настроението няма да ви наляга толкова често. На следващата сутрин вие ще усетите синдрома на замяната и за да не посегнете към забранения продукт, ще ви се прииска да го замените с нещо.

Диетолозите смятат, че това е най-доброто време да запълните освободеното от захар място със здравословна храна. Смело вкарайте в менюто си повече зеленчуци – така нивото на захар в кръвта окончателно ще се стабилизира, и ще почувствате облекчение и подобрение на общото състояние.

Спокоен сън През първите 3–4 дни влечението към сладкото ще изпраща към мозъка тревожни сигнали. В отделни случаи работата може да допре дори до депресивни състояния. Опитвайки се да премахнем лошото настроение, изпитваме желание отново да се върнем в порочния кръг – все пак сладкото ни дарява ендорфини и удоволствие.

Това е опасна теория, тъй като захарта не се явява антидепресант, както е прието да се смята, а напротив, тя стартира изработката на кортизол, хормона на стреса. Оттук иде и неспокойният сън с всички последствия от това. Отказът от захар е способен да построи цикъл на здрав сън още към края на първата седмица. От това ще започнат и видими изменения с тялото.

Очистване на кожата През третата седмица след отказа от сладко ще забележите, че кожата ви е станала по-гладка, а проявите на акне (ако е имало такива) намаляват почти два пъти. Оказва се, че захарта е виновник за възпаленията на кожата не само на лицето, но и в други участъци от тялото. Като допълнение към казаното: Според изследвания, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, отказът от сладки газирани напитки съкращава проявленията на акне с 87 %. Подобряване на паметта Всички знаем, че сладкото храни мозъка и още в училище преди контролно сме свикнали да хапваме шоколад. Медалът обаче има и обратна страна: доказано е, че излишъкът на захар нарушава връзките между клетките на мозъка и способността за обучение. Така отказът от сладко дори за седмица ще ви помогне да спасите нервните клетки, паметта си и острия ум.

Строен силует Месец след захарната диета ще почувствате, че сте скъсали някакви окови. Избавили се от привичката да ядете сладко, ще започнете да наблягате на плодове и зеленчуци. Организмът ви ще получава достатъчно полезни вещества, за да забрави, че съществува в режим „детокс”, и вие ще усетите бодрост и прилив на сили. С една разлика: сега в организма ви няма да се трупа захар, която да се превръща в излишни килограми, така че в скоро време околните ще забележат, че сте отслабнали. Вашата задача вече ще е да удържите положението и да се храните с продукти, които не съдържат захар. Впрочем, при постигнат постоянен ефект диетолозите разрешават един път седмично да си устройвате празник с любими лакомства, но не повече!

В заключение, като мотивация към всички, зависими от сладките лакомства, казваме: за да усетите всички прелести на живота без захар, достатъчно е да се откажете от нея за 10 дни. Подобен детокс ще стане значима стъпка по пътя към пълното избавление от зависимостта.