Сакскобургготски ще обжалва решението на съда за „Врана”

1
150
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Адвокатите на Симеон Сакскобургготски ще обжалват решението на Софийски градски съд, с което дворецът „Врана” беше отсъден в полза на държавата.

Остава ли наследникът на княз Фердинанд и цар Борис Трети без дом обаче, накрая ще реши Върховният касационен съд.

Сагата с имотите на Сакскобургготски продължава вече 9 години. До момента държавата е спечелила делата за четири имота.

„Кричим” е първото дело и приключи още през 2012 година. Окончателно фамилията Сакскобургготски загуби и делото за ловната хижа „Саръгьол“ през 2016 г. Малко след това беше загубено и делото за ловната хижа „Ситняково“.

Решението за стопанството край Врана излезе през 2018 година. Върховният съд все още не се е произнесъл по спора за „Царска Бистрица“.

Две дела не са стигнали още до втора инстанция – за двореца „Врана” и за рилските гори.

Полемиката за най-скъпия имот, този във Врана, продължи и днес.

Основният въпрос сега в съдебните спорове е заради еднократен закон от 1947 г. за отнемане имотите на царската фамилия. 51 години по-късно той е обявен за противоконституционен и връщат имотите на семейството.

„Решенията на Конституционния съд не действат занапред. Което означава, че това е удар във въздуха, с нищо не решава за собствеността на имотите”, каза Благовест Пунев, който е конституционен съдия в периода 2006/2009 г.

Според адвокатите на държавата, това решение е излишно. „Имотите г-н Сакскобургготски ги получи по време на своето управление. Г-н Сакскобургготски като министър-председател улесни само себе си като подписа решение на Министерския съвет, за да може да си върне имотите. Това е проявление на държавата, което е неморално”, категорична е Мариана Попова.

Според висшите магистрати казусът не е довършен на ниво Парламент. Именно депутатите е трябвало да приемат закон за реституцията на царските имоти.

„Това е работата на законодателите. Те сами трябваше, мораториумът беше наложен точно с тая цел. И тук може да ни осъдят в Страсбург, защо 2009 г. е наложен мораториумът, а до днес нищо не е предприето”, обясни бившият конституционен съдия.

Защитата на царската фамилия твърди, че разполага с 501 документа за собственост на имотите.

„Става въпрос за дома на царя. Този, който е бил дом на неговия баща и на неговия дядо. Частната собственост да бъде изземвана по един псевдозаконен начин. При цялото това развитие на нещата политическата класа употреби съда”, заяви Ели Христова.

Жалбата ще влезе в съда след месец.