5 грешки, които допускаме, докато учим нов език и КАК да се справим с тях!?

3
200
Добави коментар
wordsbg
wordsbg

Хей! Какви са първите асоциации, които правите, когато в ума ви се появи мисълта за следващата нова година? Забавление, шампанско и нови планове? Спомняте ли си какво беше новото нещо, което решихте да направите през тази година? Според редица проучвания, ученето на нов език винаги е сред най-приоритетните неща, които си поставяме за цел, наред със започването на спорт или отказването от вреден навик.

Без значение от причините, които всеки от нас има, за да направи планове за учене на нов език, резултатът, за съжаление, почти винаги е един и същ. След първите няколко дни нестихващ ентусиазъм, мотивацията ни постепенно започва да се изпарява и започваме да си търсим оправдание след оправдание, за да не отворим онези граматики, които купихме преди месец.

Но защо? Защо всички си мислим, че да научиш  нов език е толкова трудно? Възможно ли е причината да се крие и във факта, че в характера си таим куп неприятни навици, които дори не съзнаваме, че има нужда да изкореним, за да успеем да се справим по-лесно с новите предизвикателства пред нас?

В статията обръщаме поглед към точно тези най-чести вредни навици и грешки при ученето на нов език, както и към начините, по които лесно можем да ги преодолеем.

1. Да бързаме!

Когато се захващаме с нов език, ентусиазмът ни често не познава граници. От една страна това е безспорно нещо много положително в тази първоначална енергия, с която се устремяваме да покорим новите върхове пред себе си. Но, ако погледнем от друга перспектива, е много важно  в такива начални моменти да не разчитаме само и единствено на този ентусиазъм. Когато първичното ни вълнение обаче изчезне, може да се окаже много трудно, дори непосилно за нас, да намерим мотивацията в нас отново.

Ето защо е изключително необходимо да насочим първоначалния си заряд в правилната посока и да не му позволим да се изпари. Винаги е по-добре да продължим по-бавно, но да продължим, отколкото да се откажем изобщо от поставените си цели. Ако планираме ежедневните си дейности и упражнения, свързани с усвояването на новия език, ще ни бъде много по-спокойно и несъмнено ще бъдем далеч по-уверени в собствените си знания.

В противен случай, ще се случи следното – ще учим всеки ден ударно през първата седмица. Втората обаче вече ще пропуснем един или два дни, защото ще сме изморени, по-следващата седмица това ще се случи отново и отново. Скоро ще ни писне и ще захвърлим всички учебници и граматики. Точно затова е полезно е да помним правилото, че десет минути на ден са много по-ефективни от 12 часа на седмица, последвани от изтощение и мисли за отказване.

2. Да не тренираме паметта си!

Добрата памет със сигурност помага, но не трябва да забравяме да я използваме и да я тренираме по правилния и разумен начин. Запаметяването на цели фрази може да бъде полезно само в конкретни ситуации – като например, да си вземем такси до хотела, в който сме отседнали или да си приберем багажа от летището.

Но това изобщо няма да ни помогне по време на разговор в реална ситуация, който не сме научили наизуст от някой учебник или пък когато ни се наложи да комуникираме по тема, за която не сме говорили в училище или по време на езиковия курс, който посещаваме. Важно е да използваме паметта си и да я направим наш съюзник. Полезно е да учим фрази и думи, с които можем да правим асоциации, които да използваме в универсални, а не в заучени ситуации.

Ако се затрудним с дадена дума, начинът е да намерим алтернатива, синоним или просто да перифразираме мисълта си. Това е правилният начин, по който бихме могли да запомним нещата много по-ефективно и за по-дълго време.

3. Да бъдем перфекционисти!

Никой не е перфектен и не е необходимо да се опитваме да бъдем! Една от първите пречки, с които се сблъскваме по пътя си към съвършеното овладяване на един език, е желанието ни да говорим и пишем без никакви грешки. Разбира се, това не е невъзможно да бъде постигнато с много практика, но не трябва да бъде винаги първият ни приоритет, когато се захващаме с нов език.

Ако се затрудним с трудна граматика, докато се опитваме да кажем нещо просто, или ако сме уверени, че можем да говорим, само ако не допуснем нито една грешка, тогава е силно вероятно, че ще се откажем след няколко седмици опити.

“Докато не проговоря перфектно, няма да се осмеля да говоря. Но ако не говоря, никога няма да подобря знанията си и да говоря перфектно”.  – Параграф  22!

Не се страхувайте да правите грешки. Скоро сами ще видите прогреса, който ще ви доближи до целта ви много по-бързо.

4. Да се пренатоварваме и пренебрегваме успехите!

Ако сме се вслушали в първите три съвета до този момент, означава, че би трябвало вече да сме достигнали етапа, в който сме прилежни и постоянни в ученето си. Използваме паметта си и желанието си да учим нов език по възможно най-добрия начин. Доверили сме се на себе си в общуването с хората около нас, защото знаем, че всички  учим от грешките си. Сега е времето да отдъхнем за час, за ден или за малко повече и да отбележим прогреса, който сме направили до този момент.

Успял си да проведеш първия си реален разговор? Преодолял си проблеми, свързани с произношението на трудна дума? Научил си най-после всички местоимения? Отпусни се, празнувай и се забавлявай. Гледай филм, пей песен, слушай музика – разбира се, на езика, който изучаваш. Когато съчетаваме ученето с дейности, който ни носят удоволствие, със сигурност ще учим по-ефективно и ще запомняме новата лексика и граматика много по-лесно.

5. Да не си поставяме постижими и конкрентени цели!

Много е полезно, ако всички успеем да усвоим изкуството да си поставяме конкретна цел при започване на дадено начинание и тя да е винаги пред нас, по време на пътя ни към нея. Разбира се, че някой може да каже, че ученето заради самото учене си е достатъчна цел и стимул за напредък и усъвършенстване. Но ако искаме да стигнем до края на пътя успешно, то със сигурност не трябва да забравяме дои и за миг защо изобщо сме тръгнали по този път.

Защо учим нов език? Каква е причината? Любов, нова работа, пътуване, емиграция? Каквато и да е мотивацията ни, идеята е да не губим мисълта за тази цел, дори и правейки най-малките, и понякога най-трудни крачки. Определено, ще има моменти, в които, всеки от нас ще бъде на прага на отказването, но винаги може да прибегнем до съвета в четвърта точка и да намерим нещо положително, за което да се поздравим и да запалим мотивацията си отново.

Не забравяйте едно – в Езиков център WORDS винаги можете да получите подкрепа и допълнителна мотивация в изучаването на любимия си чужд език. Курсовете ни са разработени от ТОП професионалисти в бранша на чуждоезиково обучение и нашите колеги ще бъдат с вас през целия път към изучаването и овладяването на всеки чужд език.

Следете нашия блог за езиково обучение и не пропускайте да посетите и физическия ни офис в Бургас – ул. „Тутракан“ 3, където да се запознаем лично и да поговорим за грешките, които вие допускате в изучаването на чужд език или да обсъдим възможностите за започване на курс, в който НЯМА да допуснете изброениете по-горе 5 досадни препятствия!

Винаги можете да следите и нашата Facebook страница с над 7000 последователи, нашия Instagram профил – където ежедневно качваме забавно и мотивиращо съдържание, а може да надникнете и в уебсайта ни за курсове за деца и ученици в Бургас – https://KIDS.WORDS.bg.

Благодарим ви за вниманието! 🙂