Синоптиците от НИМХ отново излизат на протест :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Те настояват да бъдат извадени от Българската академия на науките

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излизат отново на протест на 29 август. Те са категорични, че не искат института да остане част от Българската академия на науките (БАН). Метеоролозите са недоволни, тъй като академията не осигурява достатъчно средства за работата им и настояват да преминат под шапката на Министерството на образованието и науката.

До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести от началото на август на метеоролозите и заплахата да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране. Тогава премиерът Бойко Борисов даде срок на двете страни да постигнат споразумение дож 22 август.

„Настояваме правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно”, пише в новата позиция на НИМХ.

Протестът им в сряда ще започне от 9 ч. пред сградата на БАН и после ще се пренесе пред Министерския съвет, където в сряда правителството заседава.