Знаете ли кои са българските обекти под егидата на Юнеско?

2
260
Добави коментар
erra
erra

Списъкът на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО включва обекти с изключително значение за човечеството и тяхното съхраняване и опазване е приоритет.

Общо 10 материални обекта – 7 културни и 3 природни, се намират в България.

Кои са те:

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква (придворен параклис, по-късно манастир) в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42.

Ивановските скални църкви са разположени на 18 км от град Русе. За разлика от традиционните манастири, състоящи се от 1 – 2 църкви, монашеска и стопанска част, в Иваново има разнообразие от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом.

Тракийската гробница в Казанлък е зидана кръглокуполна гробница, която се намира в Казанлък и е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис. Датирана е в края на IV в. пр. Хр. – началото на III в. пр. Хр. и от 1979 е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

Мадарският конник е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала близо до днешното село Мадара в Североизточна България. Това е единственият скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие.  Мадарският конник е основен символ на обхващащия серия обекти с религиозно, културно и военно предназначение Национален историко-археологически резерват „Мадара“. В близост се намират и археологическите резервати на средновековните български столици Плиска и Преслав.

Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции. В старата част на града е имало около 42 църкви. Действаща е само една, а другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. През 1983 г. е вписан в списъка на Юнеско.

Рилският манастир се намира в Югозападна България, област Кюстендил и е най-големият манастир в България. Основан е през Х век от св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река. Най-плодотворен за манастира е периода на Българското Възраждане (18-19 век). Той е един от най-значимите културни паметници, символ на България.

Свещарската гробница се намира в Североизточна България, област Разград, Община Исперих, на 2,5 км югозападно от село Свещари. Представлява тракийско-елинистична гробница от първата половина на III в. пр. н. е. Това е царска гробница, в която вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Изградена е от гладко обработени каменни блокове от мек варовик.

ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България и е един от трите национални парка в Република България. В рамките на националния парк се намират два природни резервата. През 1983 година паркът е обявен за една от териториите от световно значение, които се намират в Европа.

Природен резерват „Сребърна“

„Сребърна“ е поддържан биосферен резерват. Местността е обявена за резерват през 1948 г. с охраняема площ от около 892,05 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара. Обхваща езерото Сребърна и неговите околности. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено „Via Pontica“.

Вековните букови гори в НП “Централен Балкан”

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Обектът е наречен „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Серийният обект е одобрен от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО на 41-ата му сесия в Краков през юли 2017 г. Той включва 78 гори, разположени на територията на 12 европейски държави. България участва в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

НЕМАТЕРИАЛНИ ОБЕКТИ

В Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО са включени следните нематериални обекти в България:

Нестинарство
Фестивалът Сурва в Перник
Обичаят „Мартеница”
Хорът на Бистришките баби
Фолклорен фестивал Копривщица: система от практики за представяне и предаване на културното наследство
Традицията на производство на Чипровски килими
Българските народни читалища

Знаете ли, че… сред големите спонсори за опазване и развитие на читалищата е американският бизнесмен Бил Гейтс, като неговата фондация оборудва с техника близо 1000 български читалища!