Ето защо всички се юрнаха към Турция: За 2 лв. си купуваш 3 тениски или чифт дънки, а за 50…

1
143
Добави коментар
slavchev
slavchev

Колко много неща могат да се купят за 50 лева в Одрин.

„От магазините в Одрин ще облека детето за училище. Веднъж месечно пътувам до Одрин, я за дрешки, я за почистващи препарати. Сега като е по-евтина лирата, ще купя повече неща. Обикновено отивам със стотина лева. Последно за около 50 лв. купих чифт обувки, комплект покривки за маса, няколко тениски на детето, масло, сирене, задължително хляб, тъй како е много вкусен, и почистващи препарати. Казват, че последните ги правят в гаражи, но съм доволна“, казва Мария Ганева, която с желание пътува за алъш-вериш в Турция.

Българи са най-многобройните клиенти на пазарите и магазините в Одрин, което вече не е и новина.

От години най-близкият турски град е любимо място за пазаруване, но заради срива на лирата, все повече нашенци се юрнаха натам неорганизирано, пише „Хасково Марица“. В момента 1 лев е равен на 3.54 лири. С 10-на лири или 2.82 лева могат да се купят 4 тениски, или чифт дънки, или пък кецове, дамска чанта, отбелязва сайтът.

В Одрин всичко е по-евтино от колкото у нас.

Затова градът е пълен с търговци от почти цяла България. На борсата кило плодове и зеленчуци може да се купи за стотинки. Домакини мъкнат от там още кори за баница, мая за хляб, сирене, маслини и зехтин и др. , като всичко това им струва около 15-на лири. Традиционно от Одрин се купуват лекарства, тъй като те са в пъти по- евтини. Мазило за брадавици, което го няма у нас, струва 5 лв., стотинки са противогрипните прахчета, 1-2 лв. излизат обезболяващи, за които у нас плащаме между 6 и 8 лв. за блистер.

Най-оживено е в петък и през уикенда.

По принцип с наближаване на 15 септември има по-голямо раздвижване, тъй като и дрехите са по- евтини, а в хасковските магазини стоката е от там. Вероятно заради евтината лира ще има повече пътуващи, коментираха от фирма, която организира еднодневни екскурзии до Одрин.

В „програмата” са включени посещение на борсата, на магазините за перилни препарати и локуми, които са в ромските махали, както и на най- новия МОЛ в града. Там, откъдето тръгват автобусите пък, има няколко пекарни, които са сред най- посещаваните от нашенци. Прибирането е по тъмно.

Алъш-веришът през границата дава хляб на много семейства в Свиленград, Любимец и Харманли. Т.нар. куфарни търговци внасят всичко, което намерят евтино – от килими и постелки до препарати за растителна защита.

В граничния Свиленград дори си имат Турски мол. В смесения магазин се продават от дрехи и чехли до плодове, мая за хляб и сосове за готвене и подправки, все от Одрин купувани. Качествено е, казват свиленградчани. Този тип магазини си имат клиенти не само от града, а търговците държат маси и по пазарите в областта, тъй като стоката им е евтина и разнообразна.

Свързани