Първи снимки! Автоматичната междупланетна станция Ню Хърайзънс успя да заснеме следващата си цел: Ултима Туле!

1
241
Добави коментар
redbul80
redbul80

Вляво: съставно изображение, изготвено чрез обединяването на общо 48 кадъра, всеки от които е с време на експозиция 29.967 секунди. Кадрите са заснети на 16-ти август. Вдясно: увеличен изглед на региона, ограден с жълто квадратче, а звездите са умишлено премахнати, за да се акцентира върху Ултима Туле. Photo credits : NASA/JHUAPL/SwRI

29 август 2018 г. 19:17 ч.

Светослав Александров. Безспорно най-голямото постижение за американската космонавтика през последното едно десетилетие бе посещението на Плутон от автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“ през лятото на 2015-та година. Сега НАСА се готви за още едно велико събитие: първото посещение в историята на човечеството на небесно тяло отвъд орбитата на Плутон! Ако всичко мине наред, навръх Нова година, точно на 1-ви януари 2019 г. „Ню Хърайзънс“ ще направи близко облитане на обекта MU69, който вече има ново име: Ултима Туле. Названието бе избрано от обществеността след гласуване, проведено от екипа на „Ню Хърайзънс“.

Вчера НАСА оповести, че камерата LORRI на „Ню Хърайзънс“ е успяла за пръв път да заснеме Ултима Туле. Това е изключително важно постижение: „Ню Хърайзънс“ се намира много зад орбитата на Плутон. Снимките били заснети на 16-ти август, но е отнело няколко дни, за да бъдат препратени към Земята. Забележете: предаването на данни от периферията на Слънчевата система към Земята е със скорост 1 kbit/sec. Представете си как щеше да се чувствате, ако Вашият интернет работеше с такава скорост! Но когато става въпрос за такива колосални разстояния, а технологията на „Ню Хърайзънс“ е от началото на миналото десетилетие, няма как: разкриването на тайните на покрайнините на планетарната ни система ще е бавен процес. 

Обектът Ултима Туле бе открит с помощта на телескопа „Хъбъл“ на 26-ти юни 2014 година, в опит да се намери втора цел за мисия „Ню Хърайзънс“. Разстоянието от Слънцето до Ултима Туле възлиза между 42 и 46 астрономически единици (една астрономическа единица е 150 милиона километра). Към момента на заснемането на тези снимки автоматичната станция все още се намираше на около 1 астрономическа единица от обекта – т.е. на разстояние, еквивалентно на това между Земята и Слънцето. Невероятно е, че камерата на „Ню Хърайзънс“ успя да различи Ултима Туле на фона на звездното поле – 150 милиона километра са много, а средният диаметър на обекта е едва 30 километра.

До пристигането остават едва четири месеца, а през това време Ултима Туле ще става все по-ярък обект пред LORRI. Ще отнеме време, преди да видим детайли от повърхността на небесното тяло. Ако си спомняте, през 2015-та година за пръв път видяхме подробности от повърхността на Плутон едва няколко дни преди голямото сближение. Сега, имайки предвид че Ултима Туле е още по-далече, а е по-малък от Плутон, ще има да си почакаме още. Вероятно първите подробни снимки ще бъдат заснети около Нова година, но докато бъдат препредадени към Земята и ги видим, ще минат още няколко дълги дни. „Ню Хърайзънс“ е мисия, която ще ни тества търпението на максимум. Но чакането безспорно ще си заслужава! 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/