Времето през септември: От 3 до 33 градуса

2
710
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4,54 ч.

През септември интензивността на атмосферната циркулация над Европа отслабва поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми.

Обикновено облачните дни са от два до осем, а дните с валеж – около четири. Измервани са изключително високи температури – около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Тази година септември ще се характеризира с променливо време и температури около нормата (която е между 18 и 21 градуса в равнините, по високите полета – между 15 и 17 градуса, а в планините от 3 до 8 градуса). Най-високите стойности на термометъра ще са 28-33 градуса, а най-ниските ще стигнат 3-8 градуса.

Месечната сума на валежите се очаква да бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв. м, а за планинските и предпланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м, гласи месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месецът започва с предимно слънчево време и максимални температури между 28 и 33 градуса. Промяна се очаква да настъпи към 4 септември и през втората половина от десетдневката времето става променливо.

Ще има и превалявания, придружени с гръмотевици. Температурите постепенно ще се понижат и ще са близки до обичайните за периода.

През повечето дни и от втората десетдневка се очаква променливо време, с температури около нормата. Превалявания се очакват около датите 11, 15 и 18 септември. През последните дни от десетдневката температурите ще се понижат и при изясняване в края на периода по високите полета се очакват и първите слани.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните и дори по-ниско. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения и валежи има около 22 и 25 септември, а също така в края на месеца.

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 6,51 ч. и залязва в 20,01 ч., а продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на септември Слънцето вече изгрява в 7,22 ч. и залязва в 19,10 ч., а продължителността на деня е 11 часа и 48 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
на 3 септември – последна четвърт, 
на 9 септември – новолуние, 
на 17 септември – първа четвърт,
на 25 септември – пълнолуние.

Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4,54 ч.

Източник: НИМХ / агенция „Фокус“