Напрежение между американския и руския екип на МКС заради повредата на Союз МС-09

2
223
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 30 Август 2018

Посещения: 17

31 август 2018 г. 00:50 ч. До неразбория относно това как трябва да се процедира с повредения кораб „Союз МС-09“ се стигна по време на дискусиите между американския астронавт Андрю (Дрю) Фойстел и руските му колеги Сергей Прокопиев и Олег Артемиев. Ставаше въпрос какви стъпки предстоят да се предприемат, за да се запуши пробойната в битовия отсек на космическия кораб. Тъй като изтичането на въздух не е чак толкова съществено, че да застраши живота и здравето на екипажа на „Международната космическа станция“, Дрю Фойстел предложи да се направи  първо временен ремонт. Окончателен ремонт на космическия кораб не е належащ и затова е по-разумно да се направи тренировка на Земята, преди да се приложат перманентни мерки в космически условия. 

По принцип думата на Фойстел би следвало да има някаква тежест, тъй като понастоящем заема длъжността „командир“ на станцията. Въпреки това руските му колеги заедно с наземния екип решиха да предприемат траен ремонт на „Союз МС-09“. Те запълниха пробойната посредством епоксидна смола и марля. Резултатите от процедурата са следните: изглежда, че вече няма изтичане на въздух, но се е появил нежелан въздушен мехур. 

Засега ремонтните дейности по кораба са преустановени. Ако е необходима допълнителна работа, тя ще бъде свършена най-рано утре. 

Запис от днешния спор: тук (Youtube връзка)

На кадъра: корабът Союз МС-09″ по време със сближаването си с „Международната космическа станция“ през юни. Photo credit : NASA TV