Талисмани и амулети

9
342
Добави коментар
taro-bg
taro-bg

Талисмани Наименованието „талисман“ идва от гръцкия корен „телео“ – „посвещавам“. В това се крие и начинът на неговото действие. Талисманът се посвещава на нещо и неговото действие се корени в психическата връзка, която се създава между него и този, който го е изработил.

Не е задължително обаче талисманът да се изработи от този, който ще го носи. Важно е, който изработва талисман, да бъде добре запознат със съдържанието, което влага във всички символи, които ще има талисманът.

Според класическите магически школи талисманът винаги се изработва поради някаква конкретна причина. Повечето класически талисмани са включвали в себе си символиката на стихиите, на цветовете. Спазвало се е правилото талисманите да се обвързват с определени планети, да се изработват в точно указано време от металите, символизиращи тези планети.

Когато не е било възможно да се ползва метал, се е ползвал пергамент, който е бил оцветяван с цвета на елемента или на планетата, чието въздействие се е търсело. Често към това по талисманите са били изписвани специални надписи с черно или с допълващ цвят, символизиращ някой от елементите.

Класическа (макар и много остаряла, а ако се прави талисман от живак- и отровна) е следната схема:

Планета………Цвят……..Число…….Доп. цвят……Метал

Сатурн………..Черен ……..3………Бял…………….Олово

Юпитер………..Син…………4………Оранжев……..Калай

Марс……………Червен…….5………Зелен…………Желязо

Слънце………..Жълт……….6………Пурпурен…….Злато

Венера…………Зелен………7………Червен……….Мед

Маркурий……..Оранжев…..8………Син……………Живак

Луна……………Пурпурен….9………Жълт………….Сребро

Било е прието също така надписите по талисманите да са изпиствани на тайнствени магически азбуки и езици. Талисманите, според класическата магическа традиция, може да съдържат също така кабалистични символи, магически знаци на планетарни духове, геометрични форми, съответстващи на кабалистични числа или пък имена на бог, на богове, на гноми, ундини, силфи, саламандри, духове и на какво ли не още.

Това обаче е отречено от съвременните магически школи. В момента за добре направен талисман се приема този, който се израбва по принципи, много сходни с принципите на изработка на сигилите. Начинът на действие на талисмана е идентичен с начина на действие на сигила. Талисманите са най-ефективни, когато се използват като част от автохипноза.

Амулети

Амулет идва от лат. „amuletum“. Ако се вярва на S. C. Plinius, Natural History амулетът е „предмет, който защитава даден индивид от беди“. Докато талисманът се изработва поради някаква конкретна причина, то амулетът се прави за някакво доста по- общо предназначение. За амулет може да бъде обявено всичко – може да е нещо, намерено сред природата (шишарка, листо, корен, цвете, камъче и други), може да е пръстен или някакво друго украшение, може да е нещо, изработено по подобие на талисман (примерно плочка с надписи по нея).

Амулетите, които са намерени сред природата, се наричат природни амулети, понякога растителни амулети. Най-често ползвани (като символи разбира се) са:

Жълъд – символ на безсмъртие.

Ябълка – считана за символ на Венера и често използвана при правене на любовна магия.

Листа от ясен – за благословия или за проклятие, също и при правене на любовни магии.

Дафинов лист – към който обикновено върви малка торбичка, в която същият е напъхан за защита от магия.

Кестен – за привличане на пари.

Детелина – за късмет. Особено важи това за четирилистната детелина, като се вярва, че всяко нейно листо има специфично значение – първото листо от ляво на стъблото носи слава, второто – богатство, третото – любов и накрая четвъртото – здраве. Детелината като амулет е с ирландски произход.

Глухарче – счита се, че като се зарови в северозапад от къщата, ще донесе благоприятни насоки на развитие.

Евкалипт – против настинка.

Чесън –  в миналото главно против вампири, днес- против потъване на кораби.

Теменуга – за любов.

Корен от жълт кантарион – за късмет и благополучие.

Лавандула – популярно се използва в любовните магии и в контрола над сънищата.

Лотос – за привличане на късмет, успех и против уроки.

Корен от мандрагора – според магическата традиция това е много труден за намиране корен, за който се вярвало, че когато го изкопават, надава кански писък, който убива всеки чул го. Връзвали кучета към корена и ги подмамвали от далече с храна с идеята писъкът на мандрагората да убие животното. Ползва се като афродизиак след киснене в бяло вино. А също често се е ползвал като част от магиите за увеличаване на налични пари.

Шишарка – символ на живота.

Листа и кора на дъб – считало се е, че дават мощно влияние във всички магически актове. Дъбът е атрибут на Юпитер и като такъв е също така символ на късмет.

Божур – поредният символ на късмета.

Роза – един от символите на Венера и един от обичайните компоненти в класическите любовни магии. Символ на любовта.

Валериан – като изключим, че успокоява нервите и осигурява спокоен сън, към него върви поверието, че като бъде изгорен и гони зли духове.

Камъните, независимо дали гравирани или не, също са много популярни като амулети. Ползват се обикновено: котошко око, аквамарин, ахат, берил, алабастър, яспис, александрит, нефрит, аметист, червен халцедон, хризолит, диамант, смарагд, гранат и други.

Съществуват и амулети, изобразяващи разни животни и фантазии. Например изобразяващи змии, бухали, котки, кучета, гълъби, мечки, елени, делфини, риби, дракони и други.

Амулет може да бъде всичко, което е наречено да бъде амулет. И както при талисманите – важна е символиката, която ще бъде вложена в амулета.