Соларни системи и елементите в тях.

1
132
Добави коментар
ss-solar
ss-solar

Соларни системи и елементите в тях.

или още наричан соларен модул или панел. Това е елемента, който превръща слънчевата радиация в електричество. Има няколко основни типа соларни модули: поликристални, монокристални и тънкослойни.  Първите два вида имат незначителна разлика помежду си, като монокристалните фотоволтаични модули са с пренебрежимо малък процент по – ефективни в облачно време и зимно време от поликристалните. За разлика от тези два вида, тънкослойните солрани панели са изградени по друга технология. При тях е характерно високо напрежение, но малък ток, което ги прави с по – ограничени приложения. Соларните панели са с различна големина и съответно мощност и параметри. Основно се използват: за малки системи (работещи на 12V) модули с мощност до 150-160Wp, а за големи системи или централи – панели с мощност над 230-240Wp.

Основния параметър на един соларен панел е мощността му, която се измерва в Wp. Мощността му обаче не е константна величина. Тя се изменя в зависимост от климатичните условия и текущото състояние на времето и обстановката. Така например сутринта един соларен модул изложен на слънце няма да генерира максималната си мощност, защото слънчевата радиация е все още слаба, а постепенно ще покачва мощността си.

Съветваме всички наши клиенти преди да закупят соларен панел да се консултират с нас зада им окажем съдействие за най – правилния избор за техните нужди.

един или повече акумулатори, в които се съхранява произведената от солрания модул енергия. Акумулаторите, които се използват в соларните автономни системи са тягови, а не стартерни (за автомобили). Разликата между двтаа типа батерии е в това, че стартерния акумулатор е предназначен да даде голям стартов ток за кратко време, докато тяговия акумулатор може да се разрежда със сравнително голям ток за доста дълго време. В автономните фотоволтаични системи се използват 12V, 24V или 48V акумулаторни блокове. Капацитета се изчислява на база каква е системата и за какво ще се използва. Типовете акумулатори са: киселинни, гелови, или  VRLA. Най – често използваните са киселинните акумулатори поради ниската им цена и високия експлоатационен живот. Предлагаме голяма гама от тягови акумулатори на нашите клиенти. За повече информация или запитвания – свържете се с нас.

това е устройство, което се свързва между соларните модули и акумулаторите. Неговата роля е правилното зареждане на акумулатора и предпазването му от презареждане. Соларните контролери се избират в зависимост от системата и нуждите на клиента. Има варианти само със светодиодна идникация – които показват само дали контролера работи и колко е зареден акумулатора. Има също така модели и с дисплей, на който се показва полезна информация: ток, който идва от фотоволтаичните модули, ток, който влиза в акумулатора, напрежение на акумулатора, дневно и общо произведено количество ток и др. Контролерите могат да се използват и като часовник или елемент за включване на осветление в момента в който навън се стъмни, а сутрин осветлението се изключва автоматично. В зависимост от контролера към него могат да се включат определени консуматори, които да се изключват в момента в който капацитета на акумулатора спадне под 30%. ТУК може даразгледате част от соларните контролери които предлагаме.

в зависимост от типът система инверторът може да бъде един от основните елементи в соларните системи или елемент, който може да не бъде монтиран към системата. Разграничават се три типа инвертори: мрежови инвертори, автономни инвертори и хибридни инвертори. Мрежовите инвертори се делят на няколко вида – микроинвертори (инвертор с малка мощност (от 250W до 1200W, към който се свързват един или повече фотоволтаични модули) монофазни, трифазни, стрингови и централни. Този тип инвертори се свързват директно към соларните модули и преобразуват произведеното електричество от фотоволтаичния панел в променлио и го подават към мрежата. За разлика от тях автономните инвертори са компонент за автономните системи, който може и да не се монтира към системата. Този тип инвертори преобразуват постоянното напрежение на акумулаторите в променливо и по този начин се захранват консуматорите. Те са с различна мощност и различно входно напрежение (12v, 24V, 48V). Хибридните инвертори са комбинирани инвертори, които съчетават в себе си функционалността на мрежовите инвертори и автономните инвертори. Тези инвертори могат да работят като мрежови соларен инвертор, като автономен соларен инвертор и като хибриден соларен инвертор.

Това са основните елементи в соларните системи. Могат да присъстват и куп допълнителни елементи като: гръмозащита, предпазители, ел. табло, комуникационен модул, сензор за температурата на акумулаторите и др.