Разликата между термопомпения и термодинамичния бойлер

2
290
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Разликата между термопомпения и термодинамичния бойлер

В сайта на vimax.bg може да намерите голямо разнообразие на бойлери – както стандартни, електрически бойлери, така и бойлери със серпентина, малолитражни бойлери, буферни съдове и термопомпени и термодинамични бойлери.

Последните два вида създават объркване у клиентите – кой какъв е и как работи.

 

Какво е термопомпа?

Термопомпата е устройство, което използва технологията за трансфериране на енергия. Добре познатият ни климатик също работи на този принцип. Има няколко различни вида принципа на работа или може да кажем различни места от които се преобразува енергията.

 

Въздушни – извличат енергия от въздуха

Въздух –въздух
Въздух- вода

 

Водни- извличат енергия от водата

При термопомпените бойлери имате външно и вътрешно тяло. Инвестицията е по-малка от тази при термодинамичните бойлери. Минус е, че трябва да предвидите място за поставянето на външното тяло на бойлера. Инвестицията се изплаща за около 3 до 5 години. В нашия сайт може да намерите термопомпени бойлери Eldom. Kато размерите са от 120 до 150 литра, като се предлагат обикновени, със серпентина и неръждаеми.

Повече за принципите на работа на термопомпата може да прочетете –> тук. 

 

 

Какво представлява термодинамичния бойлер?

 

Термодинамичният бойлер отново работи на принципа на термопомпата – въздух-вода. Основната разлика с термопомпения бойлер е това, че няма външно тяло. Цялата система е събрана в един уред. Минусите са това, че заема повече място и е по-подходящ за къщи, докато термопомпеният може да се монтира и в апартамент. Термодинамичните бойлери са много икономични, при тях инвестицията е малко по-висока сравнение с термопомпените. Смята се, че за всеки 1 kW изразходвана енергия, бойлерът предоставя между 2 и 5 kW, като така годишната икономия на електричество може да достигне до 80%.

 

В нашия сайт може да намерите термодинамични бойлери на 2 различни производители, като обемите при тях започват от 80 литра и достигат до 270 литра.