Юнкер: ЕС да е глобален играч и да каже „не“ на нездравия национализъм

1
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ако Европа си дава сметка в по-голяма степен за икономическата, политическата и понякога за военната си мощ, ще можем да се откажем от изключителната роля на платец в световен мащаб, трябва да се превърнем в глобален актьор в по-голяма степен. Ние сме глобални платци, но трябва да бъдем и глобални играчи“. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в четвъртата си и последна реч за състоянието на съюза.

„Не искам Европа просто да наблюдава, да коментира събитията, трябва да бъдем активен играч. Когато нациите се съберат заедно, нашият глас, на Европа, трябва е ясен и различаван от другите“, допълни той.

Според председателя на Еврокомисията „съвременният свят се нуждае от силна единна Европа, която работи за мир, за търговски споразумения и за стабилни парични отношения, въпреки че други предпочитат да водят търговка или монетарна война, този унилатеризъм не уважава останалите“

„Обединени ние, европейците, сме една сила, която никой не може да пренабрегне. Някои казват, че споразумението с президента Тръмп е изненада, но не би трябвало да има изненади. Всеки път, когато Европа говори с един глас, няма изненади, винаги успява да се наложи на другите и винаги действаме като един. Доказахме го като защитихме Парижкото споразумение срещу климатичните промени“.

Суверенитетът на Европа е изключително важен, заяви Юнкер, като допълни, че европейският суверенитет е свързан с националния суверенитет на държавите членки и не замества нациите. „Европейският суверенитет не трябва да бъде насочен срещу другите, Европа никога няма да бъде крепост, която обръща гръб на света и най-вече на света, който страда, Европа никога няма да бъде остров, планетата принадлежи на всички ни, а не само на малцина“.

„Светът е все по-неустойчив от когато и да било. Външните предизвикателства се мултиплицират всеки ден. Не трябва да спираме усилията за една по-обединена Европа. Европа може да изнесе своята стабилност както с разширенията на ЕС. Те са истории на успеха, защото успяхме да обединим европейската история и география, но трябва да се положат още усилия“, подчерта Юнкер.

Той настоя ЕС да покаже ясно отношението към присъединяването на страните от Западните Балкани веднъж и завинаги, защото „те са наши съседи и тяхното бъдеще ще се оформи от този акт“.

За патриотизма и национализма

Трябва да прегърнем патриотизма, който не е насочен срещу другите, да отхвърлим национализма, който търси виновни, а не търси решения да работим по-добре заедно, каза още Юнкер. По думите му е необходимо „да кажем „не“ на нездравия национализъм и да кажем „да“ на просветения патриотизъм… Патриотизмът ни прави по-добри, а национализмът ни захранва с отрова и самозалъгване“.

„Трябва да покажем, че е преодоляна разликата между Севера и Юга, между Изтока и Запада, Европа е твърде малка, за да бъде разделена на две или на четири части, трябва да покажем, че заедно можем да създадем една по-суверенна Европа“, подчерта Юнкер, настоявайки за повече усилия за събиране на Изтока и Запада на Европа.

В защита на правовата държава

Юнкер изтъкна, че Европа трябва да остане мястото, където свободата на пресата не се поставя под въпрос. По думите му прекалено много журналисти биват убивани или сплашвани и „няма демокрация без свободна преса“.

„Еврокомисията ще противостои на всички нападения срещу правовата държава, чл. 7 трябва да се приложи там, където е под въпрос върховенството на закона“, допълни Юнкер, имайки предвид процедурата за нарушаване на ценностите на ЕС, която по-късно днес Европейският парламент може да реши да задейства срещу Унгария, поставяйки в опасност правото й на глас в ЕС. „Продължаваме да сме обезпокоени от развитието в някои държави членки“, каза още председателят, като отбеляза, че зачитането на върховенството на закона и спазването на решенията на Съда на ЕС не е по избор.

Край на смяната на времето

По думите на Юнкер „не може да се продължава със смяната на времето два пъти годишно, само защото има такова законодателство. Смяната на времето ще бъде премахната, а държавите членки трябва да решат само дали ще приемат лятното или зимното часово време“.

Квалифицирано мнозинство за външната политика

Европейската комисия предлага да се премине към гласуване с квалифицирано мнозинство за външните отношения, обяви Юнкер. Като аргумент той изтъкна необходимостта ЕС да подобри способността си да говори с един глас за външната политика и отбеляза, че Брюксел ще излезе с предложение в определени области, не във всички, за външната политика да се вземат решения с квалифицирано мнозинство.

„Херкулесовите усилия“ на Гърция

Юнкер похвали Гърция за усилията й и излизането от продължилите осем години спасителни програми: „След болезнени години, след безпрецедентни социални проблеми Гърция успя да излезе от програмата и да се изправи на крака. Искам да аплодирам херкулесовите усилия, които други е народи подценяват. Винаги съм защитавал Гърция, нейното достойнство, мястото й в еврозоната, аз се гордея с това“.

Укрепване на еврото

В оставащите няколко месеца от мандата Еврокомисията ще предложи подход за укрепването на еврото на международната сцена. Юнкер отбеляза, че засега еврото е втората валута в света, и призова тази позиция да се подобри. Според него е неприемливо ЕС да плаща за вноса на енергия в долари, след като едва 2% от внасяните енергоизточници идват от САЩ. Трябва да направим повече, за да позволим на нашата единна валута да играе пълната си роля на международната сцена, еврото трябва да стане лицето и инструмента на една нова, по-суверенна Европа“, допълни Юнкер.