„Галъп“: Според 63% от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо

1
174
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

63 на сто от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Tова показва проучване на „Галъп“, проведено между 5 и 11 септември сред 769 души. 

16 на сто от анкетираните са на мнение, че образованието върви към по-добро, а 21 на сто не могат да преценят.

Социолозите припомнят, че през 2012 г. в аналогичен сондаж 23 на сто са са отговорили, че образованието в училищата върви към по-добро, а 48 на сто са били на обратното мнение. 

За 6 години делът на анкетираните, които смятат, че образованието в училищата върви „към по-лошо“, е нараснал с 15 пункта, а на тези, които са на мнение, че върви „към по-добро“ е спаднал със 7 пункта, констатират анализаторите. Те отбелязват, че макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието.

По-оптимистично настроени и през 2012 г., и сега са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава.

На въпрос: „Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?“, през 2018 г. 41 на сто отговарят „да следват в чужбина“, а 38 – „да следват в България“. 

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

Дългогодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците, посочват социолозите.

Те отбелязват, че се среща и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи.