Пирамидата на Бол и смятаният за изчезнал дървесен омар

4
213
Добави коментар
setlans
setlans

Споделете с приятели

На 700 км от Сидни, Австралия, в Тасманово море се намира Пирамидата на Бол – природна пирамида, остатък от вулкан, формирал се преди повече от 6 милиона години и дом на смятаното досега за изчезнало насекомо – дървесен омар.

Пирамидата е с широчина около 400 метра, дължина 1,100 метра и височина 562 метра. Подобно на морската верига Лорд Хау, пирамидата е част от потопения континент Зеландия. Наречена е на Хенри Бол, който открива скалата през 1788 г. и я кръщава на себе си.

Първото успешно изкачване до върха е направено на 14 февруари 1965 г. от екип алпинисти от Сидни. Днес Боловата пирамида е защитена, като част от световното природно наследство и е забранен всякакъв достъп до скалата без специално разрешително.

През 2001 г., група от ентомолози направили голямо откритие – те открили 24 живи насекоми, които живеели под един единствен храст от вида Melaleuca (чаено дърво). Това било единствената останала популация на насекомото Пръчица от остров Лорд Хау или дървесен омар. Първоначално, насекомото е живяло на близкия остров Лорд Хау, но заради заразяването на острова с плъхове от корабокрушения, видът изчезва. Това е така, до неговото преоткриване на Боловата пирамида. Смята се, че видът се е запазил там, заради трудният човешки достъп.

Снимка: Matt Cardy / Stringer / Getty Images News

През 2003 г., екип се връща обратно на скалата, за да събере две двойки и да се опита да ги размножи. Опитите се осъществяват в Мелбърнската зоологическа градина. До 2012 г., учените са успели да развъдят повече от 12 хиляди дървесни омара, като по този начин успяват да спасят вида от тотално изчезване. Постепенно видът ще бъде върнат в дивата му среда.

Сетланс / curiosity, UP Заглавна снимка: imgur