Цветанов: Цачева и Цацаров не са сред обсъжданите кандидатури на ГЕРБ за КС

1
101
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Председателят на ПГ на партията направи коментара пред журналисти

Цецка Цачева и Сотир Цацаров към настоящия момент не са разглеждани като възможни кандидатури на ГЕРБ за конституционен съдия. Това коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос.  „Цецка Цачева има качествата да бъде номинирана за конституционен съдия, но тя към настоящия момент не е разглеждана като такава възможна кандидатура“, каза Цветанов. Относно името на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, той коментира: „Също към настоящия момент не е разглеждана такава кандидатура, сега го чувам от Вас за първи път“.

Цветанов посочи, че обсъждането на темата за избора на конституционен съдия трябва да

започне в предстоящите дни. ГЕРБ има няколко варианта, но все пак трябва да вземем и съответното решение на заседание на Парламентарната група, каза той. За ГЕРБ било важно представителят, който ще предложат, да бъде на първо място доказан професионалист и добър съдия или човек, който действително е работил в съдебната система, и има безупречна репутация.

Попитан дали министърът на правосъдието Цецка Цачева ще бъде номинирана за посланик в Черна гора, Цветанов коментира, че вчера Цачева е имала участие в една национална телевизия и е заявила категорично, че нито е дискутирано с нея, нито е канена да става посланик или пък конституционен съдия.

Миналата седмица, на 12 септември, депутатите приеха процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание на мястото на Цанка Цанкова, чийто мандат изтича. Предложенията за кандидати могат да бъдат правени от народни представители в 14-дневен срок от приемането на правилата.