До 10 000 лева глоба за собственика на пропадналия днес асансьор

1
104
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извърши незабавна проверка на случая с пропадналия в сградата на частна фирма за стъклопакети в Бургас асансьор. В момента съоръжението е запечатано от полицията и тече разследване.

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. Изграденото по този начин съоръжение, включва 2 бр. повдигателни съоръжения – електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

По време на инспекцията е установено, че за съоръжението липса изискуемата наложителна документация, която включва: заверена проектна документация и документи удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за технически надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.

Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация на повдигателните съоръжения, които в случая са с повишена опасност.

Държавната агенция е предприела мерки за съставянето на заповед за спиране на съоръженията и акт за установяване на административни нарушения на собственика, който ще бъде в размер до 10 хил. лв.