Ето как астероидоходите Минерва 2 ще се придвижват върху повърхността на Рюгу

1
132
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: астероидоходите „Минерва 2“ ще се придвижват с подскоци. Image credit : JAXA

19 септември 2018 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Трудно е да си представим космическата епоха без самоходни апарати. Все пак новини, свързани с „Опортюнити“ или „Кюриосити“, често пъти заемат предните страници на вестниците и списанията. Но колкото и странно да изглежда, космическите мисии, доставили успешно самоходен апарат на повърхността на друго небесно тяло, са изключително малко на фона на 61-годишната космическа история. През 70-те години американските астронавти шофират три лунохода по време на последните три от експедициите „Аполо“, а СССР успяват да изпратят двата автоматизирани „Луноход 1“ и „Луноход 2“ към естествения ни спътник. Следващата самоходна мисия е чак през 1997 година, когато НАСА спуска върху Червената планета марсохода „Съджърнър“ по време на роботизираната експедиция „Марс Патфайндър“. Тя е последвана от марсианските мисии „Спирит“ и „Опортюнити“ през 2004 година. Изминава още дълго време, преди „Кюриосити“ да се спусне на Марс през 2012 година, а в края на 2013-та година китайците пращат своя „Юту“ на Луната. 

Всичко на всичко – десет самоходни апарата, придвижвали се на Луната или на Марс. Толкоз. 

Тъжната статистика обаче може да се промени още през следващите няколко дни. Съвсем скоро самоходен апарат може да се „разходи“ за пръв път върху небесно тяло, различно от Луната или Марс – в случая, върху повърхността на астероид. На 20-ти или 21-ви септември очакваме екипът на японската мисия „Хаябуса 2“ да спусне два астероидохода „Минерва 2“ върху повърхността на Рюгу. 

„Минерва 2“ са наследници на неуспешния проект „Минерва“ от предишната мисия „Хаябуса“ през 2005 година – тогава астероидоходът не успя да попадне на повърхността на астероида Итокава и отлетя в космоса. Е, сега имаме не един, а цели три астероидохода – очакваме все някой от тях да успее. На борда на „Хаябуса 2“ има два контейнера – „Минерва 2-1“ и „Минерва 2-2“. В „Минерва 2-1“ има два астероидохода, а в „Минерва 2-2“ – само един. Първите два ще бъдат спуснати на Рюгу тази седмица, а третият – догодина.

Всеки от двата астероидохода „Минерва 2-1“ е с шестоъгълна форма с диаметър 18 сантиметра, височина 7 сантиметра и тегло 1.1 килограма. Единият астероидоход е екипиран с четири камери, а другият – с три. На борда на самоходните машини има още оптични сензори, акселерометър и жироскоп.

Но как ще се придвижват те? На Рюгу има гравитация, която обаче е много слаба. Толкова слаба, че всеки самоходен апарат с колела би излетял нагоре веднага щом тръгне да се придвижва. Затова астероидоходите няма да използват колела за своето придвижване, а подскачащ механизъм. В основата на този механизъм е мотор, намиращ се в сърцевината на всеки астероидоход „Минерва“. При задвижването на мотора астероидоходите ще могат да се отблъснат от повърхността, да стоят над нея в продължение на 15 минути, след което ще паднат отново. В рамките на всяко подскачане астероидоходите ще могат да се придвижват 15 метра в хоризонтална посока.

Да пожелаем успех на мисията! 

За повече информация: JAXA-Hayabusa 2

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/