Ким Чен-ун предал послание към Тръмп за нова среща :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
177
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Това съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже-ин

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин каза днес, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун му е предал послание, което да връчи на президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ким е изразил пред Мун също така надежда, че в скоро време ще се проведе нова среща между него и Тръмп.

Първата среща между американския президент и севернокорейския лидер се състоя на 12 юни в Сингапур.

Ким е заявил още, че иска бързото завършване на денуклеаризацията, разказа още Мун, след като се върна от посещение в Северна Корея.

„Севернокорейският лидер сподели, че иска бързо да се приключи денуклеаризацията и той да се фокусира върху икономическото развитие“, каза южнокорейският президент.

„Ким изрази надежда, че американският държавен секретар Майк Помпейо ще посети Северна Корея скоро и че в близко бъдеще ще може да има среща на върха с Тръмп, за да може процесът на денуклеаризацията да се придвижи напред бързо“, каза Мун, предаде Ройтерс.

Южнокорейският президент припомни, че идната седмица той ще се срещне с американския си колега и ще му предаде посланието от Ким.

На тази среща той и Тръмп ще обсъждат целта, заявена от лидерите на двете корейски държави да се обяви официално край на Корейската война до края на настоящата година, предаде Асошиейтед прес.

„Надявам се, че мирният договор със Северна Корея ще бъде подписан в близко бъдеще“, заяви Мун, цитиран от ТАСС.

Корейската война (1950-1953 г.) технически продължава, защото приключи с прекратяване на огъня, а не с мирен договор, припомня АП.

Мун каза, че съгласието на Северна Корея да позволи на международни експерти да наблюдават „трайното премахване“ на ракетен полигон и площадка за изстрелване се равнява на ангажимент за „проверимо и необратимо“ ликвидиране на тези обекти.