Археолози открили останки от кораба „Индевър“ на капитан Кук

1
108
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Историческа находка обявиха археолози и историци в Съединените щати. Те твърдят, че са открили останки от кораба „Индевър“ на капитан Кук, информира БНТ.

„Индевър“ на прочутия капитан Джеймс Кук изчезва преди 250 години.

Сега се смята, че останките му са открити край бреговете на американския щат Роуд Айлънд, по-точно във водите на пристанище Нюпорт.

„Занимаваме се с това от 25 години и за първи път наистина мислим, че сме близо до откриването на „Индевър“. Това няма да приключи за 50 минути. Чака ни много работа, но почувствахме, че трябва да споделим с вас докъде сме стигнали.“, казва  Кати Абас – Морски археологически проект Роуд Айлънд.

На пресконференцията бяха показани триизмерни образи на откритите от археолозите артефакти.

Капитан Кук поема към Австралия и Нова Зеландия между 1768 и 1770 г.

Легендарният мореплавател изследва и картографира малко известни дотогава части на източното крайбрежие на Австралия и Нова Зеландия. Извършва общо три околосветски плавания.

„Днес един вид обявяваме, че велика част от историята на Австралия – местонахождението на „Индевър“ е открито в Съединените щати.“,  заяви Алистър Уолтън – генерален консул на Австралия в Ню Йорк.

„Ще празнуваме пристигането на Кук в Австралия през 2020 г. Да се открият останките на „Индевър“ в този момент и да могат да се идентифицират е изключително постижение. Би било прекрасно.“, каза Питър Декстър – Национален морски мезуй на Австралия

Смята се, че корабът изчезва през 1778 г., след като е бил потопен от британския флот през Американската война за независимост, за да бъде блокиран достъпа на французите до Нюпорт.

Предстоят допълнителни изследвания на откритите останки.