ВМРО предлага максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки

1
110
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

ВМРО предлага въвеждането максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки, която да ограничи надценката, слагана от крайните търговци върху продуктите от първа необходимост. Според представителите на движението, това ще доведе до устойчиво развитие на производителите и понижение на цените в т.нар. “социална кошница” – списък с основни хранителни стоки, търсени от всяко домакинство.

Предложението бе представено от лидера на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, във връзка с дебатите около цените на хляба и обсъжданите мерки за ограничаване на поскъпването му.

”Ние смятаме, че социалната кошница трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша“, пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени”, коментира Каракачанов. Идеята е ценообразуването да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

В качеството си на вицепремиер Каракачанов пое ангажимента да инициира преговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните партньори с цел постигането на консенсус.