Държавата със спешни законодателни мерки срещу контрабандата

1
114
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Държавата в спешен порязък взима законодателни мерки срещу контрабандата.

Това е резултат след спешното заседание в Министерство на финансите, където се събраха минстрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и председателите на комисии в Народното събрание Данаил Кирилов и Емил Димитров.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров алармира за празноти в нормативната уредба и днес държавата се обедини.

Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в Наказателния кодекс във връзка с незаконното производство на акцизни стоки, обяви не брифинг финансовият министър Владислав Горанов. Именно от Цацаров той разбрал, че са нужни законодателни промени, за по-ефективно борба с контрабандата.

Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители, обяви правосъдният министър Цецка Цачева.

В спешен порядък още в рамките на деня експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят съответните промени.

Само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено незаконното производство на акцизни стоки, тъй в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките, по думите й.

Процентът на условните присъди не може да бъде мерило за наказателното производство, включи се и главният прокурор. На въпрос защо 63% от присъдите по данъчни престъпления са условни, Цацаров коментира: „Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановява условно осъждане. Това е нещо обичайно.“

Иначе главният прокурор е доволен, че исканията му са чути. Въпросът е идеите, намеренията и волята да са облечени в подходяща законодателна техника, допълни още Сотир Цацаров.