Индия пуска „Модикеър“, най-голямата здравна система в света

1
122
Добави коментар
stupid
stupid

Индия обяви в неделя, че стартира най-голямата система за здравно осигуряване в света, която според премиера Нарендра Моди ще осигури 500 милиона бедни индийци.

 

Програмата, наречена „Модикеър“, обещава здравно покритие от 500 000 рупии ($ 6,900) на всяко бедно семейство за лечение на сериозни заболявания.

 

Системата се очаква да струва на централното правителство и на 29-те щатски власти общо 1,6 милиарда долара годишно. Финансирането ще се увеличава постепенно в съответствие с търсенето.

 

Моди представи медицински карти при стартирането на програмата в столицата Ранчи на източния щат Джаркханд, като каза, че това е исторически ден за Индия.

 

Той определи програмата като „голяма стъпка към предоставяне на качествено и достъпно здравеопазване за бедните в Индия“. От системата ще се възползват повече от 100 милиона семейства.

 

Системата за обществено здраве в Индия е претоварена и среща сериозен недостиг на болници и лекари, за това повечето хора използват частни клиники и болници, ако могат да си го позволят. Частна консултация в Индия струва около 1 000 рупии ($ 15) огромна сума за милиони индийци, които живеят с по-малко от 2 долара на ден.

 

Повече от 60% от средните разходи на семейство отиват за лекарства и здравна грижа, показват данни на правителството.

 

Експерти приветстват новата програма, но подчертават, че тя трябва да включва първичната ежедневна здравна грижа, а не само вторична и третична здравна грижа при по-сериозно и дългосрочно лечение.