20 любопитни факти за Древен Рим, които може би не сте чували

3
227
Добави коментар
setlans
setlans

Споделете с приятели

За какво се сещате, когато чуете за Древен Рим? Може би се сещате за велики императори, легионери и гладиатори? Или за философите Марк Аврелий, Сенека или Боеций?

Има доста подробности, които нашите учители са пропуснали да ни споменат за Древен Рим, а и с право. Кое дете би искало да знае, че Колизеумът е бил изпълнен с кръв, а белите лъскави зъби на императорите са се дължали на урина!?

Днес ще разгледаме 20 любопитни факти за Древен Рим, които може би не сте чували: Император Нерон, след смъртта на майка му / Снимка: Джон Уилям Уотърхаус – Неизвестен, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1170898

1. Римляните са пиели свинска тор, като енергийна напитка. Император Нерон е бил голям почитател на напитката, която се приготвяла от накисната в оцет печена тор.

2. Фалическото изкуство е било много разпространено в Древен Рим. От вдъхновени от пениса мозайки и скулптури, до амулети и други подобни украшения. Те са служили за почит към фалическия бог.

3. Римските арени са се изпълвали с хора, които обичали да гледат как престъпници биват разкъсвани от диви животни. Някои от престъпниците са били завързвани на земята, а други закачени на кръстове.

4. Понякога римляните са използвали урина, за да избелват зъбите си. Амонякът в урината е действал като средство за отстраняване на петна.

5. Езикът на фламингото се е считал за деликатес от римските императори. Често се е сервирал заедно с мозък от фазан, папагалски дробчета и черва на минога.

6. Гай Юлий Цезар никога не е бил римски император. Той е бил пълководец, писател и политически лидер, но никога не е бил технически император.

7. Не е тайна, че римляните са използвали обща гъба за почистване след голяма нужда в обществените тоалетни.

8. Гладиаторите много рядко са се били до смърт. Те са били знаменитости, които са печелили много пари, затова техните владетели са ги пощадявали.

9. И докато сме на тази вълна, потта от популярните гладиатори е била бутилирана и продавана на жените, като афродизиак и козметичен продукт.

10. Много римски императори съзнателно са се тровили ежедневно. Те са пиели смес от 65 отрови, наречена Митридат. Те се надявали, че ще придобият имунитет към всички отрови, в случай на опит за убийство чрез отравяне.