Камерите за видеонаблюдение – една от най-успешните мерки за контрол над битовата престъпност

1
175
Добави коментар
eventA
eventA

От 1 до 3 октомври в к.к. Албена ще се проведе ХIII годишна среща на местните власти – Общинско ЕКСПО. Сред основните участници е компанията NRJ Soft – лидер в проектирането, изграждането и интегрирането на различни системи за сигурност и управление. Компанията е специализирана в изграждане на системи за видеонаблюдение от икономичен до професионален клас; системи за контрол на достъпа и отчитане на работното време и автоматизация на процеси за нуждите на инфраструктурата и обществените пространства. Денонощната поддръжка е едно от силните предимства, заедно с инсталацията и поддръжката на предлаганите системи за сигурност.

Счита се, че наличието на охранителни камери намалява сериозно престъпността. Доказано е, че видеонаблюдението в паркове и други обществени места сериозно редуцира престъпленията там – побой, изнасилвания, вандализъм и много други. Същото се отнася и за камерите в градския транспорт, за който знаем, че е едно от местата, което също често се превръща в арена на сериозни сблъсъци.

“Камерите за видеонаблюдение се оказват една от най-успешните мерки за контрол над битовата престъпност. В световен мащаб се наблюдава драстичен спад на криминалните деяния на места, където съществува изградена и функционираща система за видеонаблюдение, като това са както обществени сгради и съоръжения, така и големи жилищни зони”, разказва кметът на Банско Георги Икономов.

В Банско NRJ Soft за по-малко от месец активира услугата за видеонаблюдение. Монтираните до момента 6 точки са първи етап от изготвения от общината проект за градско видеонаблюдение. В неговата втора фаза предстои да бъдат обхванати още 10 ключови зони в града. В плана влиза още обхватът на системата да се разшири и в останалите населени места, докато не бъде обхваната по-голямата част от територията на общината.

“Целта на видеонаблюдението е да помага за разкриване на престъпления чрез идентификация на извършителите, а това се оказва и ефективна превантивна мярка, тъй като криминално проявените лица избягват райони, за които е известно, че са под наблюдение. Предимствата са в няколко посоки – възможност за заснемане и поддържане на база данни с регистрационните номера на преминалите МПС. Те могат да се използват както при нарушения в Закона за движение по пътищата, така и при издирване на криминални лица, има и много други възможности, за които органите на реда могат да използват заснетите кадри – разказва още Георги  Икономов.

„Надяваме се с помощта на системата за видеонаблюдение да намалим битовата престъпност, случаите на вандализъм и нанасяне на щети върху частната и обществената собственост. Целта ни е не само Банско, но и останалите населени места, докато не бъде обхваната по-голямата част от територията на общината.“

Според собственика на NRJ Soft инж. Тодор Гечев това, което отличава компанията от всички, е наличието на иновативни услуги, собствени продукти и поддръжка. Експертите помагат на своите клиенти, стараейки се да им бъдат пътеводна светлина в морето от продукти, което индустрията “бълва” всеки ден. Помагат им да имат работещи и надеждни системи, които да са на разположение по всяко време. NRJ Soft продължава развитието си непрекъснато, излизайки на нови пазари, вече и извън границите на България.