Брекети: Видове, възраст, предимства, противопоказания

4
574
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Брекети: Видове, възраст, предимства, противопоказания

 

Спомняте ли си как в детството имахме връстници, които носеха скоби и се срамуваха от тази „украса“. Децата с жици на зъбите израснаха, а днес усмивката им е  красива. И много от нас осъзнахме, че трябва да направим нещо със зъбите си.

Според статистиката, повече от 80% (!) от възрастните имат неправилна захапка. По-голямата част от пациентите, които търсят ортодонтско лечение, обсъждат естетическите причини.

Но какво спира тези 80% от възрастните да си сложат брекети? Според проучванията основните причини са три: дълго носене, болезнени и твърде забележими

Захапката се превръща в причина за главоболие, ушна болка, зъбен кариес, пародонтоза, гингивит, начално изтриване на зъбите, говорни затруднения, дори и стомашно-чревни заболявания, свързани с лошо сдъвкана храна. И това не е пълен списък. Ако долната възрастова група за брекети е определена на около 12-14 години, горна граница не съществува. 

За всички тези проблеми в съвременната стоматология има решение: така наречените безлигатурни или самостоятелно лигиращи се брекети. С какво се различават от класическите и защо в последно време са станали толкова популярни?

За да разберете какви са нелигиращите брекети, трябва да разберете структурата на класическите с лигатура, които се състоят от елементи, които се придържат към повърхността на зъбите и ортодонтската арка. Тези елементи са свързани един с друг с помощта на лигатури. Лигатура е тел или гумен пръстен, с които дъгата е прикрепена към всяка скоба и държи дъгата в жлебовете на скобите, също така не позволява да се движат. Произлиза от латинската дума лигаре – да се вържеш. Основното предимство на лигатурните скоби е тяхната достъпна цена и гъвкавост. Въпреки функционалността си, лигатурите бързо стават неизползваеми, разтягат се и променят цвета си, така че за качествено лечение пациентът често трябва да посещава лекар.

Искайки да направят корекцията по-удобна, производителите са измислили самолигиращи брекети. Вместо лигатури, в тях се използват ключалки, с които дъгата е прикрепена към самия брекет.

Такива фиксиращи елементи не подлежат на деформация, поради което корекцията може да се направи много по-рядко. Освен това те позволяват на зъбите да се движат в правилната посока с минимално количество триене.

Плюсове и минуси на лигатурни брекети

Дали ще изберете без лигатура или самолигиращи се брекети ортодонтите смятат, че са пробив в областта на ортодонтията, но и не са без недостатъци. За да разберете цялото разнообразие от брекети нека да назовем техните силни и слаби страни.

Естетичен компонент
Системите със самозалепващи брекети изглеждат естетически добре. Компонентите в тях са малко по-малки от тези с класически дизайн, а отсъствието на тел и допълнителни закрепващи елементи визуално „улеснява“ усмивката. 
Степен на дискомфорт
Плътното закрепване на класическите брекети предполага прекомерен натиск върху зъбите, което води до дискомфорт в първите дни след инсталирането. При самолигиращи се скоби болката се среща по-рядко, тъй като системата работи с по-малко усилия. Движението на зъбите е гладко и естествено. Когато носят лигатурни скоби, много пациенти се оплакват от увреждане на вътрешната страна на бузите и устните, докато самолигиращите скоби ви позволяват да заобиколите този проблем. Такива устройства не само изравняват зъбите, но също стимулират кръвоснабдяването в меките тъкани на устната кухина.

Простота на грижа
Колко е по-опростен дизайнът, толкова по-лесно е да се грижите за хигиената. В случай на класически брекети, пациентът трябва внимателно да отстранява плаки и остатъци от храна, които се натрупват върху металните или каучукови лигатури. Грижата за самолигиращите се системи е по-лесна и по-приятна.

Честотата на корекцията, продължителност на поставянето и лечението
Основната разлика при видовете брекети е честотата на корекцията. Ако пациентът е с класическа система трябва да посещава ортодонт на всеки 3-4 седмици, а при избор на самолигация този период се увеличава до 6-8 седмици. За възрастни заети хора това е от съществено значение. Производителите на лигатурни скоби твърдят, че престоя на пациента на стола се намалява с около една трета. Апаратите без лигатура дават възможност да се види първият резултат след 2-3 месеца. 

Възможност за коригиране на единични изкривени зъби
При лигираните брекети дъгата не може да се огъва по желание за всеки отделен зъб. Самолигиращите брекети ускорят процедурата за корекция и на последния етап резултатите от корекцията не се различават от ефекта на конвенционалните скоби.

Цени
Несъмнено инсталирането на лигатурни брекети е значително по-скъпо, но това не означава, че общата цена на лечението също ще бъде по-голяма. Често инсталирането на скъпи брекети излиза по-евтино, заради подръжката.

Противопоказания и ограничения за поставяне на брекети

Противопоказанията за поставянето на брекети могат да бъдат разделени на две големи категории: относителни и абсолютни. В първия случай ситуацията може да бъде коригирана, а във втората – невъзможна.

Относителни противопоказания

Лоша устна хигиена

С поставянето на брекети се усложнява процесът на почистване на зъбите: трябва да бъде по-внимателно и отнема много време. И ако човек изобщо не поддържа хигиената на устната кухина, никой компетентен експерт няма да приложи ортодонтско устройство. В края на краищата, това значително ще увеличи риска от усложнения и развитието на възпалителни процеси. Необходима е воля за редовно и качествено почистване на зъбите.

Лезия на зъбен кариес
Не е възможно да се монтират брекети върху развалени зъби. Трябва да проведете предварително терапевтично лечение на зъбите и да се отървете от всички „дупки“.
Остър пародонтит
Възпалителният процес в устата няма да позволи поставянето на брекети. Това може да бъде едновременно болезнено и безполезно. Ако периодонтитът в стадий на ремисия (т.е. относително стабилно състояние) не е противопоказание за ортодонтското лечение.
Алергична реакция
Спиралата е чужд предмет в тялото, постоянно в контакт с чувствителната лигавица на устната кухина. Неговите детайли (метални или пластмасови) могат да причинят алергична реакция.За щастие днес изборът на материали за производство на брекети е доста широк: от обичайните метални до сапфирни брекети. И в почти всички случаи можете да изберете комбинация от тях, която няма да причини алергични реакции.

Абсолютни противопоказания за слагане на брекети

Липса на голям брой зъби
Туберкулоза
Тежки заболявания на имунната и ендокринната система, включително диабет
Болести на кръвта (левкемия, хемолитична анемия и др.)
Патология на костната тъкан

Изследванията показват, че след ортодонтско лечение при възрастни увеличава самочувствието и подобрява физическото благополучие. И дори кариерата започва да се развива по-успешно.

Прекрасен пример, че брекетите стават за всички възрасти е актрисата Фей Данауей, спечелила Оскар. Звездата на десетки филми, от „Бони и Клайд“ на „Аферата Томас Краун“, минава с брекети на червения килим на фестивала в Кан на 51 години. Красивият и талантлив Том Круз се осмели да си инсталира брекети след 40 години. И кой знае, дали усмивката му щеше бъде толкова вълшебна без тази процедура?

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че ортодонтското лечение е временно! Времето ще премине и брекетите ще бъдат премахнати. В замяна ще получите перфектни зъби и възхитителна усмивка. Въпреки всички уверения на зъболекарите за безопасността и удобството на имплантите, пациентите често слушат различни „истории на ужасите“ за имплантацията, които постоянно се разпространяват. 

Може да изглежда, че индивидуалната хигиена на устната кухина не е трудна и е най-простата процедура. Това не е съвсем вярно. Разберете защо зъболекарите не препоръчват да миете зъбите веднага след закуска когато имате поставени брекети.

Е-здравеЙ Здравен форум

loading…