Безплатни прегледи за плоско стъпало при ученици в Пловдив

8
268
Добави коментар
zivvo
zivvo

Месец на плоското стъпало и на наднорменото тегло организира през октомври верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Кампанията от безплатни консултации е насочена към децата и учениците, но от нея могат да се възползват и възрастни с проблеми в двете области.

Всички, които желаят да се прегледат при специалистите от двете лечебни заведения, трябва да си запишат час на тел: 032/644-222, направления от личните лекари не са необходими и няма да им бъдат изисквани.

„Плоското стъпало, известно като дюстабан, е толкова разпространено сред децата, че в световен мащаб се смята за норма. Даже някои твърдят, че е по-добре, защото ходилото има по-голяма опорна площ, което не е вярно, защото с падането на свода се нарушава стилът на походката, натоварва се мускулатурата и детето получава болки в подбедриците и ходилата. Когато детето дойде вкъщи след физическо възпитание или игра навън и се оплаче, това означава, че имаме работа с болезнено плоско ходило и е време да се намеси ортопедът“, посочи началникът на ортопедията в „Медлайн“ д-р Янаки Янакиев.

Бързият растеж, паяците и проходилките виновни за плоскостъпието при децата
Плоскостъпието при децата не се израства

Според него е важно родителите да знаят, че плоското ходило не се израства за разлика от настинките, младежките пъпки – акнето, а с времето се задълбочава. Лечението в много ранен стадий е възможно да бъде консервативно, но в по-късен – след 10-12-годишна възраст, единственият начин е оперативният. Има много видове хирургични интервенции, като някои от тях са почти вълшебни – чрез микрохирургия, безкръвни и т.н.

В масовия случай основната причина за плоското ходило е вродената съединителнотъканна малостойност у децата, която е свързана с животинските и растителни храни, които ядем, но най-вече препаратите, с които те се третират. Те водят до слабост на съединителната тъкан.

Втората причина е бързият растеж на децата поради растежните фактори, които също се поставят в храните и чрез тях се консумират от децата. Заради това подколенният мускул, който завършва с Ахилесовото сухожилие, не може да насмогне на бързия растеж на подбедрицата и бедрото и се скъсява. За да компенсира, Ахилесовото сухожилие изтегля петата навън, а така се стига до пропадане на ходилото.

Затова прегледите за плоско стъпало се съчетават и с консултации при детски ендокринолог. Д-р Анелия Балабанова, зам.-шеф на педиатрията в „Централ Хоспитал“, ще даде препоръки на малките пациенти и техните родители към какъв здравословен хранителен режим да се придържат, за да се справят с наднорменото тегло и да не получат спаднало ходило, когато пораснат. Тя ще посочи и най-честите диетични грешки, които семействата допускат, ще разпръсне заблудите за полезни и вредни продукти, както и за ширещите се в общественото пространство рецепти за отслабване.

Още