Ремонт и строителство на къща: Порядките днес и поглед към миналото

1
110
Добави коментар
seoslav
seoslav

Ако сте обикаляли изоставени селца, старите къщи няма как да не ви направят впечатление

Когато днес ние започнем да строим или да ремонтираме къща, можем да сме благодарни на технологиите и машините. Разполагаме с такъв ресурс, че всичко е много по-лесно и удобно.

Може би понякога ни е трудно да го оценим и не осъзнаваме възможностите, на които се радваме, но е факт, че при подобни дейности можем да разчитаме на доста помощници. И ако се доверим на професионална фирма, която би могла да ни предложи да ни предложи услугите къртене, чистене и извозване на строителните отпадъци и разбира се изгодни цени за къртачните услуги, ние ще сме още по-спокойни за очаквания краен резултат.

Къщите на село в миналото

В много от обезлюдените вече селца се срещат къщи, строени преди поне половин век. Тогава хората са ги градили с двете си ръце, трудили са се денонощно, за да си създадат дом за себе си и своето семейство. Основата на тези уникални сгради обикновено е от камък. Всъщност всички материали, които са били използвани, са напълно естествени и идват от природата. Къщите са с кирпичени стени, а понякога и тухлени, измазани са по същия начин и често имат градоред.

И колкото и да е невероятно, част от тях все още не са съборени напълно, въпреки че отдавна не се поддържат. Устояли са на времето и всякакви бури, които са минали през тях. Не са загубили изцяло потенциала си да бъдат възстановени, стига да си намерят нови стопани, които биха имали желание да го сторят. Излъчването им е повече от естетично, а на функционалността им може да завиди и модерното ново строителство.

За евентуална реставрация, включваща ремонт, освежаване и заздравяване са нужни повече средства все пак, ако целта ви е да върнете към живот и да обитавате подобна къща на село. Срещат се и ценители, които го правят. Някои от тях са чужденци, оценили неповторимата красота на българските земи, и открили своето място на спокойствие и безвремие.

Ако ви хрумне и на вас, трябва да осъществите обстоен оглед на къщата, за да подготвите списък с необходимите дейности при ремонта. Важно е основата да е стабилна, за да работите над нея. Търсете постройка, чийто стени не са по-тънки от 30 см, когато говорим за кирпич, защото няма да запазват добре температурата вътре. Иначе глината е такъв материал, че създава невероятен микроклимат в къщата.

Нужно е също да проучите дали пък някое животно, или две, не са свили гнезда вътре в къщата. Това може да създаде неприятни изненади впоследствие.