Хакерската атака на руските шпиони е била замислен

1
195
Добави коментар
AMATAS
AMATAS

Новината за седемте служители на ГРУ, обвинени в редица киберпрестъпления от американските, британските и холандските власти, е все още гореща тема, с разкритието на нови детайли, докладва CNN.

Подсъдимите Иван Сергеевич Йермаков, Алексей Сергеевич Моренец, Евгений Михайлович, Серебряков, Артьом Андреевич Малишев и Дмитрий Сергеевич Бадин са обвинени в киберпрестъпления, измама, кражба на самоличност и пране на пари. Те са част от военното поделение 26165, а Олег Михайлович Сотников и Алексей Валеревич Минин са офицери в ГРУ.

В официално изявление Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че тези седем души са участвали в организирана акция за компрометиране на международни антидопингови организации. Хакерската кампания е замислена като отмъщение, тъй като организациите жертви са разкрили държавно спонсорирана руска допинг програма за атлети.

Според хакерската конспирация седемте шпиони са хакнали акаунтите на служители от различни антидопингови агенции. Целта им е била да откраднат информация, която да разпространят, за да сринат репутацията на тези организации. Освен това обвиняемите са се опитвали да разпространяват фалшива информация, че спортисти от различни националности употребяват забранени медикаменти за подобряване на спортните им постижения.

„Държавно спонсорираните хакери и дезинформационните кампании представляват сериозна заплаха за сигурността и цялото ни отворено общество, но Министерството на правосъдието се бори с тях“, заяви главният прокурор Джеф Сешънс. „Днес обвинихме седем служители на ГРУ в множество престъпления, включително в използване на хакерство за разпространение на личната информация на стотици антидопингови служители и спортисти, като част от усилията им да разсеят вниманието от държавно спонсорирана допингова програма на Русия. Подсъдимите в този случай са извършвали хакерски атаки срещу множество американци и американски институции, от нашата национална антидопингова агенция до Westinghouse Electric Company близо до Питсбърг. Твърдо сме решени справедливостта в такива случаи да възтържествува и ще продължим да защитаваме американския народ от хакери и дезинформация.“

Откраднатата и фалшифицирана информация е била публикувана в социалните медии от името на Fancy Bears’ Hack Team. Именно чрез социалните мрежи хакерите шпиони са се свързвали с репортери и са се опитвали да им предоставят фалшива информация, която да генерира сериозно медийно внимание.

„Като част от усилията им да повлияят и дезинформират, Fancy Bears’ Hack Team са полагали сериозни усилия да привлекат вниманието на медиите върху изтичащата информация чрез проактивна популяризираща кампания“, се казва в официалното изявление. „Конспираторите са водили кореспонденция по имейл и чрез лични съобщения с приблизително 186 репортери в очевиден опит да увеличат ефекта от информацията и посланието им“.

Повече за безпрецедентния скандал на високо ниво прочетете тук.

Снимка: The Irish Times