4 съвета за екстериорния дизайн, които всеки трябва да знае

1
188
Добави коментар
saintgobainbg
saintgobainbg

Всички искаме дом, който се отличава от останалите, но едновременно с това искаме и такъв, който се слива с околната среда и следва цялостния стил на квартала.

Екстериорният дизайн на един дом може да е сложен процес, включващ избор на цветове, строителни материали, балансиране на форми и линии.

Чудили ли сте се как да направите екстериора на дома си по-приятен за окото? Защо някои сгради, покрай които минавате Ви карат да се спрете и да се загледате в тях? Дали в проектирането на конкретните домове наистина са участвали утвърдени дизайнери?

Отговорите могат да са различни, но едно е сигурно – всеки проект – интериорен или екстериорен, трябва да следва някои прости дизайнерски правила, за да бъде крайният резултат приятен.

Нека разгледаме 4 базисни принципи за екстериорен дизайн, които ще направят дома Ви рай.
 

1. Балансиране на форми и симетрия

Kогато става дума за дизайн, балансът и симетрията играят важна роля в постигането на перфектния резултат. Фасадата на всеки дом, също се нуждае от тях, за да изглежда добре и да привлича погледите на минувачите.Има много начини да постигнете пропорционален екстериор на жилището си – някой път чрез очевидна симетрия, в други случаи като се доверите на въображението си, използвайки не толкова очевидни похвати. Независимо от начина на постигане, добрият екстериорен дизайн изисква пропорция и баланс.
 

2. Формата следва функционалността

Това означава, че целта на сградата трябва да е начална точка на архитектурата. Помислете за всички семейни нужди и вземете решение какво е задължително да има в дома Ви, за да бъде той максимално функционален и удобен.Екстериорът на дома следва интериорния дизайн, който сте избрали. Може би сте артист, който има нужда от много естествена светлина. Ако пък имате нужда от офис пространство над гаража,  къщата Ви трябва да има допълнителен елемент от другата страна, за да е балансиран. Запомнете – интериорният дизайн оказва влияние и на екстериорния.
 

3. Строителни материали и текстури

С богатство от опции на пазара е много трудно да изберете какви материали трябва да използвате за екстериора на дома си. Между мазилка, алуминиеви тухли, дърво, стомана – какво да изберем?Най-добре е да балансирате между издръжливост и естетика. Разбира се, домът Ви трябва да отговаря на Вашия личен стил – ако сте традиционалист, може би тухлите са точният избор за Вас. Ако сте модерен минималист – може би алуминиеви рамки на прозорците и дървени врати са по-подходящи.За да избегнете скъпи грешки, винаги е добре да се консултирате с опитен архитект. Те разполагат със специализиран софтуер, който може да Ви даде представа как ще изглежда екстериора, преди да сте направили финансовата инвестиция за него.Ако все още сте нов в необятния свят на строителните материали и избора на текстури, може да се възползвате от консултация със специалист в многобройните ни HomePlan консултантски центрове. Там ще имате възможност да разисквате желанията си със специалист от бранша и да получите ценни съвети при избора на строителни материали.Специалист например, може да Ви обясни, че при избора на фасада не е важен само цветът, а и нейната защитна функция. Фасадата предпазва сградата от физически наранявания, влага и други външни влияния. Вариантите при избор на фасадни решения са много, може да изберете комбинация от цветове и материали, които са класически и доказали се с времето или да заложите на необичайни цветове, различни изолационни решения и текстури.
 

4. Цветови комбинации

Как да решите кой е подходящият цвят за екстериора на дома Ви? Харесвате ярки или класически цветове? Както при всяко декориране, изборът на цвят е ключов – може да прикрие недостатъци или ако не е избран правилният цвят – да ги подчертае.Ако искате да играете на сигурно, изберете две сенки на един и същи цвят и боядисайте фасадата на къщата си с единия тон, а декоративните елементи с другия, за да създадете контраст. Използвайте трети цвят, за да подчертаете прозорците и вратата на дома.Третият цвят може отново да е от една и съща цветова палитра, като останалия екстериор, или да е нещо напълно различни. От Вас зависи в каква степен искате да контрастират вратата и первазите на прозорците.
Цветът може да изиграе много важна роля при визуалното възприемане на дома Ви. Боядисайте входа и прилежащите му елементи в ярко бяло, за да привлечете вниманието към него. За да изглежда сградата по-ниска, може да боядисате горната ѝ част в тъмен тон, а долната част в светъл. Начините, по които цветът може да повлияе положително са безкрайни!Нашият дом е нашата крепост. Той трябва да предизвиква положителни чувства всеки път, когато го виждаме прибирайки се вкъщи. За да постигнете този ефект, внимателно подберете материалите, формата и цветовете на екстериора, за да са чувствате комфортно и приятно вътре. За тази цел ние създадохме концепцията Мулти-комфорт, фокусирана върху създаване на жилища, които са максимално удобни за живот, красиви и с минимален отпечатък върху природата.