Заличават още 71 туроператора :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

2
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Още 71 дружества, вписани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР), са заличени. Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност според Закона за туризма. Дружествата ежегодно трябва да сключват такава застраховка.

Дружествата са със седалище и адрес на управление в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и Велинград.

За срок от две години заличените дружества нямат да имат право да заявяват регистрация за извършване на туроператорска дейност. Заличените дружества не са премахнати от НТР, но е отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено.

Това се прави, за да може при справка в регистъра потребителите да получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Не съществува правна възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и/или да няма валидна застраховка, посочват от Министерство на туризма.

Заличаването става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова и се предприема съгласно решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА).